U Zemuniku završilo noćno letenje na Pilatusu

Učenici letači 18. naraštaja koji se školuju za vojne pilote Oružanih snaga RH završili su u srijedu, 30. listopada 2013. u vojarni Zemunik letenje u noćnim uvjetima na avionu Pilatus PC-9M.

Riječ je obuci u kojoj kadeti usvajaju sadržaje akrobatskog letenja te druge elemente letačke obuke od kojih se zbog smanjenih mogućnosti orijentacije i vidljivih reljefnih obrisa posebna pozornost poklanja slijetanju, kao i pravilnom i sigurnom postupanju u izvanrednim situacijama prilikom noćnih letova. Obuka je provedena u trajanju od 30 sati letenja, a uz kadete, trenažu u noćnom letenju proveo je i cijeli sastav Eskadrile aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Nakon ovog ciklusa obuke slijedi grupno letenje, te napredni dijelovi obuke kroz taktičko letenje zrak-zemlja, zrak-zrak i u završnom dijelu školovanja temeljno borbeno letenje.

Također, Eskadrila aviona započela je i s projektom označavanja aviona Pilatus PC-9M sa fluorescentnim naljepnicama koji će olakšati bolju preglednost tijekom noćnih letova u grupi i u smanjenoj vidljivosti, te međusobno praćenje tijekom letenja što će biti dodatna dimenzija u sustavu školovanja pilota aviona u bazi Zemunik.




Vijesti