Završilo selekcijsko letenje za hrvatske vojne pilote

Polaznici 28. naraštaja hrvatskih vojnih pilota završili selekcijsko letenje u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni u Zemuniku

Polaznici 28. naraštaja hrvatskih vojnih pilota završili su u petak, 2. kolovoza 2019. selekcijsko letenje u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Selekcija je trajala mjesec dana, a provedena je na avionima ZLIN-242 L, pri čemu je svaki od polaznika ostvario 10 sati naleta pod stručnim vodstvom nastavnika letenja.

Završilo selekcijsko letenje za hrvatske vojne pilote
Foto: HRZ / M. Karačić

Današnji ispitni letovi bili su zadnja provjera selekcijskog ciklusa, a konačnu ocjenu o nastavku školovanja za vojne pilote donijet će stručno povjerenstvo koje će vrednovati svakoga od polaznika po svim elementima propisanih standarda. Kandidati koji zadovolje kriterije nastavljaju sa studijem u Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni piloti, a nakon polaganja svih predviđenih ispita, ponovno dolaze u bazu Zemunik na početak temeljne obuke na avionu ZLIN-242 L.

Voditeljima i nastavnicima letenja, kao i zrakoplovnim tehničarima, na uspješnoj provedbi selekcije čestitku je uputio zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša, poželjevši mladim kandidatima uspjeh u nastavku školovanja, a potporu tijekom selekcije polaznicima su uputili i borbeni piloti HRZ-a preletom aviona MiG-21.

Voditelj selekcijskog letenja bojnik Ivan Krizman izrazio je zadovoljstvo povećanim brojem zainteresiranih za poziv vojnog pilota. „Ova je generacija spoj cijele Hrvatske, a posebno se mogla osjetiti njihova međusobna povezanost, kao i motiviranost za uspješan tijek selekcije. Ovo je prvi korak na dugoj i zahtjevnoj stazi koja ih vodi do konačnog cilja, a to je postati vrhunski vojni piloti“, iznio je bojnik Krizman.

Završilo selekcijsko letenje za hrvatske vojne pilote
Polaznik selekcijskog letenja Petar Gregorović iz Slavonskog Broda | Foto: HRZ / M. Karačić

Polaznik selekcijskog letenja Petar Gregorović iz Slavonskog Broda kazao je kako je selekcijsko letenje za njega događaj koji ga je još jače vezao uz letenje i svijet zrakoplovstva. „Ovih mjesec dana letenja bit će mi najjača motivacija kroz teorijsku nastavu u Zagrebu i jedva čekam ponovno sjesti u kabinu aviona. Imali smo najbolje moguće nastavnike letenja. Učiti od njih za mene je bila privilegija“, naglasio je Gregorović.

Polaznice selekcije iz Pule, Petra Kolaš i Manuela Pužar, s puno optimizma očekuju nastavak studija. „Ovo je za mene bio velik izazov, dobivamo puno informacija u kratkom vremenu i naravno sve to treba pokazati na ispitnom letu. Osjećaj kada sama donosim odluku me ispunjava i ovo je definitivno ostvarenje mojih snova“, kazala je Petra Kolaš.

Poruku mladima koji žele krenuti njihovim putem uputila je Manuela Pužar. „Toliko adrenalina, zanimljivosti i izazova teško je pronaći u nekom drugom pozivu, a tek kada se odvojimo od piste i vinemo u visine, osjećaj je koji je teško dočarati riječima. Ovo treba iskusiti, a uz sjajne nastavnike letenja sve se može naučiti“, iznijela je Manuela Pužar.

Objava Završilo selekcijsko letenje za hrvatske vojne pilote pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti