Ispraćaj 16. kontingenta za misiju ISAF u Afganistanu

U prostorima 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO u Velikoj Gorici danas, 3. rujna, u poslijepodnevnim satima, upriličen je službeni ispraćaj 16. kontingenta OS RH čija se glavnina snaga, od ukupno 304 pripadnika OS RH, ovih dana upućuje na sudjelovanje u misiju ISAF u Afganistanu. Ispraćaju je nazočilo visoko izaslanstvo OS RH i MUP-a na čelu sa zamjenikom načelnika GS OS RH za operacije, kontraadmiralom Zdenkom Simičićem.


Nakon prijavka koji je podnio zapovjednik kontingenta kapetan bojnog broda Marileo Staničić, kontraadmiral Simičić je postrojenim pripadnicima kontingenta čestitao na trudu i obuci koju su prošli i uspješno završili, te istaknuo da je za uspješno obavljanje zadaća najbitnije održavanje kolektivnog duha unutar kontingenta. "Naročitu pažnju treba posvetiti odnosu prema stanovništvu Afganistana, poštivanju njih, njihovih običaja i religije, rekao je kontraadmiral Simičić. Istaknuo je kako pripadnici kontingenta, kao i članovi njihovih obitelji, imaju punu potporu MORH-a, MUP-a, kao i svih pripadnika OSRH koji ostaju u Hrvatskoj i njihovih postrojbi. "Želimo da izvršite zadaću, a najbitnije je da se svi sigurno vratite", zaključio je kontraadmiral Simičić.

 

Pripadnici 16. HRVCON-a u misiji ISAF bit će raspoređeni u Regionalno zapovjedništvo Sjever u Mazar-e Sharifu i Regionalno zapovjedništvo u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta, a riječ je, između ostalog, o namjenski organiziranim snagama Vojne policije, Operativno mentorskim timovima za vezu, namjenski organiziranim snagama pješaštva te stožernom osoblju.
Također u sastavu 16. kontingenta u misiji ISAF bit će upućen i policijski operativni mentorski timovi za vezu, mentori u vojno policijskoj školi i Logističkoj školi u Kabulu, te zračni mentorski tim.Vijesti