Američka časnica hrvatskog podrijetla na vježbi Jackal Stone 12

"Ono što sam vidjela ovdje na vježbi Jackal Stone je doista sjajno. To su pravi partnerski odnosi između pripadnika oružanih snaga Hrvatske i Amerike. Drago mi što imam priliku raditi s hrvatskim vojnicima. Za mene je to velika čast." - kazala nam je bojnica Jesica Kovach pripadnica OS Sjedinjenih Američkih Država hrvatskog podrijetla.

U Hrvatskoj su joj rođeni pradjed i prabaka, a ostale tri generacije u Americi.
Dio je logističkog tima vježbe Jackal Stone.
Završila je američku vojnu akademiju West Point, trideset tri su joj godine, a u oružanim snagama SAD-a je nešto više od 10 godina.

Kao pripadnica američkih vojnih snaga bila je u Iraku, a neposredno prije vježbe provela je sedam mjeseci u Djibutiju u Africi.  

To što je izabrala vojni poziv ne čudi jer joj je, pojašnjava, otac bio pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva gdje je radio kao inženjer.

Bojnici Kovach ovo je drugi posjet Hrvatskoj. Bila je tu prije dvije godine. Privatno. "Ovdje mi je doista izvrsno. Svi su ljubazni."- kaže i dodaje kako voli našu glazbu i hranu. Posebno sarmu koju joj priprema baka. Nemalo se iznenadila kad je tijekom svog prvog boravka u Hrvatskoj tijekom kojeg je posjetila Zadar, Split, Dubrovnik i Plitvice, u restoranu na menuu vidjela upravo sarmu. "Voljela bih da znam govoriti hrvatski, ali na žalost ne znam. Moja baka zna.", kaže.

Zna da su njezini pradjed i prabaka negdje sa sjevera Hrvatske no ne zna točno mjesto. Majka joj je iz Kine u kojoj još nije bila. Tako joj, kako je kazala, predstoji dosta posla oko istraživanja svojeg porijekla i upoznavanja rodbine.

Uvjerena je da će ponovno doći u Hrvatsku koja joj se doista sviđa i istražiti svoje porijeklo.  Trenutačno radi u Njemačkoj u Kaiserslauternu.



Vijesti