General Lovrić posjetio omanske pilote u Zemuniku

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić susreo se u srijedu, 4. lipnja 2014., u vojarni Zemunik s polaznicima međunarodne vojne obuke iz Sultanata Omana, koji se školuju za vojne pilote.

Generala Lovrića dočekali su i pozdravili načelnik stožera HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan, u čijoj je pratnji obišao smještajne kapacitete te se upoznao s uvjetima života i rada omanskih pilota. Tijekom posjeta general Lovrić je obišao i Eskadrilu aviona 93. zb, koja provodi letačku obuku na avionima Pilatus PC-9M, te se sureo s nastavnicima letenja i omanskim polaznicima.

Zapovjednik Eskadrile aviona bojnik Željko Harapin upoznao je generala Lovrića s dinamikom obuke, istaknuvši kako je eskadrila razvila sposobnost školovanja stranih pilota. Sve se provodi sukladno dogovorenim programima letačke obuke, a nastava je na engleskom jeziku. Harapin je rekao kako je važno što će eskadrila dobiti i povratne informacije od Omanskog kraljevskog zrakoplovstva, a cijeli proces je postigao iznimno motivirajući učinak na eskadrilu. Uz međunarodnu obuku eskadrila redovito provodi i druge aktivnosti, od školovanja hrvatskih vojnih pilota do zrakoplovne potpore Obalnoj straži RH.

General Lovrić je u razgovoru s omanskim pilotima istaknuo kako uskoro planira službeno posjetiti Oružane snage Sultanata Omana te ih je prije odlaska želio upoznati i čuti njihove dojmove o obuci u Hrvatskoj. „Od omanskih pilota čuo sam vrlo visoke ocjene o profesionalnosti i stručnosti hrvatskih nastavnika letenja, kao i svih djelatnika uključenih u provedbu njihovog školovanja. Time prezentiramo razvijene sposobnosti HRZ-a i PZO-a te ujedno otvaramo vrata drugim zainteresiranim zemljama mogućnosti obuke i školovanja u sustavu OS RH“, rekao je Lovrić

Posjet Zemuniku general Lovrić je iskoristio i za neposredni uvid u spremnost postrojbe za ovogodišnju protupožarnu sezonu, kao i provedbu ostalih zadaća, posebno medicinskog prevoženja tijekom turističke sezone kada je broj intervencija znatno pojačan. „Mogu s ponosom kazati kako postrojba 93. zrakoplovne baze pružanjem potpore civilnim institucijama, kao i humanim misijama, pridonosi ugledu OS RH, što smo na najbolji način potvrdili u pružanju pomoći poplavljenim područjima u Slavoniji, kao i u Bosni i Hercegovini“, zaključio je general Lovrić.
]           



Vijesti