Prvi letovi posade PPE na vježbi "EU Prometheus 14" u Grčkoj

Posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a koje od 1. lipnja 2014. sudjeluju s dva Canadaira CL-415 na međunarodnoj vježbi  civilne zaštite "EU Prometheus 14" u okolici Atene u Grčkoj, provele su prve letove tijekom kojih je simulirano ispuštanje vode na požarišta.

Čelnik tima zrakoplovnog vatrogasnog modula satnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako su letjeli u formaciji s tri kanadera na način da su grčki kanaderi predvodili po dva hrvatska i dva talijanska. „Imali smo prijepodnevne i popodnevne misije, sve  smo uspješno proveli, a od ukupno sedam ispuštanja vode na različitim lokacijama, zadnja četiri su službeno vrednovana i ocjenjivana“, rekao je satnik Vacenovski.

Uz Hrvatsku i zemlju domaćina, Grčku, na vježbi još sudjeluju Italija i Litva te Cipar. Scenarij vježbe obuhvaćao je velike požare koji ugrožavaju industrijska i naseljena područja Grčke zbog čega nacionalni kapaciteti Grčke nisu bili dovoljni pa se aktivirao mehanizam za civilnu zaštitu EU-a te je zatražena pomoć drugih država.

Vježbom se žele uvježbati i provjeriti postupci pružanja međunarodne pomoći, stvaranje i testiranje zajedničkih modula civilne zaštite EU-a te procjena koordinacije pomoći putem Kriznog centra u Bruxsellesu (Emergency Response Center).

Uz pripadnike Protupožarne eskadrile na ovoj vježbi u drugom, zemaljskom modulu gašenja požara raslinja, sudjeluje i 16 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje s vozilima i opremom za gašenje požara.



Vijesti