Zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva posjetio HRZ i PZO

Zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Safar u pratnji mađarskog vojnog izaslanika Andreje Gombos i stručnog savjetnika za zračne operacije Simona Petera posjetio je 29. i 30. svibnja 2014. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu.

Prvog dana uzvratnog posjeta boravili su u Zagrebu, a primio ih je zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri. Tom prilikom predstavljena im je povijest te ustroj i zadaće, kao i planovi HRZ-a i PZO-a, a potom su svi zajedno posjetili Radarsku postaju Sljeme, gdje su im prikazane operativne mogućnosti zračnog motrenja bojne ZMIN u sklopu HRZ-a i PZO-a.

Drugog dana posjeta visoko mađarsko izaslanstvo uputilo se helikopterom HRZ-a i PZO-a u vojarnu Zemunik, gdje ih je ponovno dočekao general Ščuri. Domaćini su gostima predstavili program školovanja hrvatskih vojnih pilota te organizaciju rada i aktivnosti školskih eskadrila.

Suradnja dvaju nacionalnih zrakoplovstava ocijenjena je kvalitetnom i uspješnom, a ponajviše dolazi do izražaja kroz provedbu tečajeva zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course - AAT PTC) u sklopu kojega se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Također, Mađarska je uz Hrvatsku uključena i u projekt uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzeti značajno mjesto treninga i obuke pilota, a oba projekta dio su NATO inicijative "Smart Defense" odnosno "Pametna obrana".

Iznoseći slijedeće korake suradnje, general Ščuri istaknuo je kako su mađarske oružane snage iskazale interes za školovanjem dvaju kadeta za vojne pilote helikoptera, dok je hrvatska strana zainteresirana za provedbu obuke u Mađarskoj časnika za navođenje iz područja zračnog motrenja i navođenja. "Očekujemo također potpisivanje pograničnog sporazuma prema kojem bi hrvatski piloti na MiG-ovima i mađarski na Gripen-ima uvježbavali presretanje istoga cilja u pograničnom području", najvio je general Šćuri.

Tijekom boravka u Zemuniku mađarsko izaslanstvo posjetilo je Muzej antičkog stakla u Zadru, upoznavši se s dijelom kulturno-povijesne baštine Grada Zadra, a nakon povratka u Zagreb gosti i domaćini razmjenili su prigodne darove.



Vijesti