Helikopter HRZ I PZO prevezao teški teret u NP Paklenica

Posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a prevezla je u četvrtak, 29. svibnja 2014. 15 tona građevnog materijala na lokaciju Vlaški grad na području Ivine vodice na Velebitu za potrebe izgradnje Planinarske kuće, a u suradnji s članovima Planinarskog društva Paklenica iz Zadra te s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja.

Zbog teško pristupačnog terena, prijevoz teškog materijala bilo je jedino moguće organizirati uz pomoć helikoptera HRZ i PZO. Akcija je provedena u sklopu projekta "Zelena čistka", a uz teški materijal za gradnju planinarske kuće, helikopterom je prevezeno i 12 agregata za potrebe stanice na Crnom vrhu u području Nacionalnog parka Paklenica.
Tom prigodom, kapetan posade helikopetra Mi-8 MTV satnik Nikola Gažo rekao je kako je akcija prijevoza na Velebit trajala oko 6 sati, te je bila vrlo zahtjevna jer je letenje sa vanjskim teretom najzahtjevnije letenje zbog različitih opterećenja na helikopteru, a spuštanje tereta provodilo se na visini od 1250 m što predstavlja dodatni zahtjev i vrhunsku obučenost i osposobljenost cijelog tima posade. "Ova Akcija se provodi u sklopu globalnog projekta "Zelena čistka" i povodom obilježavanja Dan Oružanih snaga RH što je naš doprinos očuvanju prirode i potpora civilnim institucijama na razvijanju ekoloških i turističkih projekata", istaknuo je satnik Gažo po završetku helikopterske akcije.



Vijesti