Dan otvorenih vrata u vojarnama OS RH i na Splitskoj rivi

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, u srijedu, 28. svibnja 2014., u vojarnama "Kralj Zvonimir" u Kninu, "123. brigade HV" u Požegi i "Bilogora" u Bjelovaru te na Splitskoj rivi u Splitu održan je Dan otvorenih vrata.

Posjetitelji su tom prigodom u vojarni "Kralj Zvonimir" u Kninu, mogli razgledati Taktičko tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske kopnene vojske, između ostalog, jurišnu pušku VHS, snajpersku pušku 12,7x99, uređaj za noćno osmatranje PVS-14, vozilo veze IVECO, malo zapovjedno vozilo veze PUCH i dr.

U vojarni "123. brigade HV" u Požegi građani Požeštine imali su priliku vidjeti naoružanje, vozila i opremu koja se koriste u Središtu za obuku i dokrinu logistike Požega Zapovjedništva za potporu. Osobito atraktivno za posjetitelje bilo je razgledanje oklopnog vozila MRAP MaxxPro (Mine Resistant Ambush Protected) i pješačkog naoružanja.

Najveći interes u vojarni "Bilogora" u Bjelovaru posjetitelji su pokazali za  naoružanje i vojnu opremu Hrvatske kopnene vojske poput pješačkog naoružanja i opreme, sredstava veze, samovoznih višecjevnih lansirnih raketa 122 mm „VULKAN“ i 122 mm BM-21 „GRAD“, sustava za upravljanje vatrom i dr.

I ove godine, kao i prethodnih, vojarne su bile izuzetno posjećene, a najbrojnije su bile obitelji s djecom te učenici osnovnih i srednjih škola koji su s velikim zanimanjem razgledali izloženu tehniku.

Također, povodom Dana OS RH i Dana HKoV-a u gradskoj luci Split (Gat Sv. Petra) za građane su bili otvoreni brodovi Flotile Hrvatske ratne mornarice: raketna topovnjača RTOP-41 "Vukovar" i desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka".

Na Splitskoj rivi održan je i koncert Orkestra Hrvatske ratne mornarice, koji su svojim programom izazvali veliko zanimanje okupljenog građanstva te dali poseban značaj obilježavanju Dana OS RH.

{module [405]}



Vijesti