Održana svečanost uručenja, promaknuća i odlikovanja

Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Domu HV-a „Zvonimir“ u Zagrebu 4. kolovoza je održana Svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, odlikovanjima, nagradama i pohvalama djelatnicima MORH-a, GS OS RH i pristožernih postrojbi.


Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH general bojnik Krešimir Kašpar, ministar obrane Branko Vukelić, te načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić. Trojica visokih dužnosnika su se nazočnima obratili i prigodnim govorima, u kojima su čestitali svim promaknutima i nagrađenima. Također, podsjetili su na dane Domovinskog rata i konačne pobjede u „Oluji“, ali i govorili o aktualnim prioritetima hrvatske države i oružanih snaga, s naglaskom na priključivanje naše zemlje euroatlantskim integracijama. Za sva nekadašnja i sadašnja postignuća govornici su naročito zahvalili hrvatskim braniteljima, ponajprije onima koji su dali svoje živote za obranu i konačnu uspostavu moderne, neovisne i demokratske Hrvatske.
Na svečanosti su temeljem Odluke Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH, uručena promaknuća za ukupno 55 časnika u djelatnom sastavu MORH-a, GS OSRH i pristožernih postrojbi. U čin general bojnika promaknut je brigadni general Josip Stojković, dok su brigadiri Nikola Škunca i Ognjen Preost promaknuti u činove brigadnih generala. Također,dvojica pukovnika promaknuti su u brigadire, dvojica kapetana korvete u kapetane fregate, 14 bojnika promaknuto je u pukovnike, 19 satnika u bojnike, 11 natporučnika u satnike te dva poručnika u natporučnike. U svezi odlikovanja, 5 hrvatskih časnika zaslužili su odličje Reda hrvatskog trolista, a 25 časnika uključujući i general pukovnika Slavka Barića, general bojnika Dragu Lovrića i brigadnog generala Matu Pađena dobili su odličje Red hrvatskog pletera.
U ime svih promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih nazočnima se obratio i zahvalio general bojnik Josip Stojković.

Vijesti