Održan 9. Memorijal Rudolfa Perešina u Ivanić Gradu


U znak sjećanja na poginulog pilota HRZ i PZO-a stožernog brigadira, Rudolfa Perešina, u nedjelju, 27. listopada 2013. u Ivanić Gradu održan je 9. Memorijal Rudolfa Perešina.

Program obilježavanja obljetnice preleta vojnim avionom MiG-21 pilota Rudolfa Perešina započeo je polaganjem vijenaca kod spomen biste Rudolfa Perešina u Ivanić Gradu, nakon čega je uslijedio Memorijal Rudolfa Perešina.

U svom obraćanju načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, brigadir Miroslav Kovač istaknuo je kako se i nakon osamnaest  godina od vojnoredarstvene operacije „Bljesak“ i tragične pogibije stožernog brigadira Rudolfa Perešina, s ponosom prisjećamo Domovinskog rata, našeg pilota  i suborca kao i svih hrabrih ljudi koji su osobnom žrtvom zadužili Domovinu. „Ovaj deveti po redu Memorijal, najbolji je pokazatelj da Domovinski rat i žrtve koje su ugrađene u slobodu nisu zaboravljeni. Naša je dužnost i obveza mladim naraštajima svjedočiti istinu o Domovinskom ratu“, rekao je brigadir Kovač.

Rudolf Perešin postao je simbolom Domovinskog rata nakon što je  MIG-om 21 iz tadašnje JNA preletio u Austriju kako bi se pridružio Hrvatskoj vojsci. Poginuo je u vojnoredarstvenoj akciji "Bljesak".



Vijesti