Završni prikaz vojne vježbe "Hrvatski ponos 10/2"

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja danas, 8. srpnja 2010., održan je završni prikaz vojne vježbe 16. kontingenta OS RH koji će početkom rujna biti upućen u misiju ISAF u Afganistanu pod nazivom „Hrvatski ponos 10/2“. Završnom prikazu vježbe nazočili su zamjenik načelnika GS OS RH kontraadmiral Zdenko Simičić i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel.

Vježba je započela 28. lipnja, a nositelj je Gardijska motorizirana brigada HKoV-a. Direktor vježbe bio je zapovjednik GMBR-e HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul. Uz uvježbavanje, glavni cilj ove vježbe jest ocjenjivanje spremnosti 16. HRVCON-a za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu.

U vježbi su sudjelovale četiri sastavnice 16. HRVCON-a čiji je zapovjednik kapetan bojnog broda Marileo Staničić: pješačka satnija, 2 OMLT tima, te namjenski organizirane snage Vojne policije.

Posljednjeg dana vježbe nazočnima su, na raznim točkama poligona, predočena tri situacijska prikaza sa simuliranim incidentima: pratnja VIP osobe, napad na patrolu i provedba patrole. U simulacijama su sudjelovali i pripadnici HRZ i PZO-a s helikopterom Mi-171Sh i zrakoplovom Pilatus PC-9.

U obraćanju pripadnicima 16. HRVCON-a, kontraadmiral Zdenko Simičić čestitao je na uspješnoj vježbi i visokim ocjenama, te izrazio uvjerenje da će kontingent, baš kao i prethodni, uspješno obaviti svoju misiju u Afganistanu. „Uložili ste maksimalni napor i pokazali maksimalnu odgovornost“, istaknuo je Simičić, naglasivši da je upravo takav pristup pomogao ulasku RH u NATO. „U budućnosti će pomoći i ulasku u Europsku uniju, kao i čuvanju autoriteta Hrvatske kao članice Sjevernoatlantskog saveza“, rekao je Simičić.Vijesti