Posjet zamjenika zapovjednika NATO Zapovjedništva za operacije

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović primio je u utorak, 06. srpnja, u službeni posjet zamjenika zapovjednika Savezničkog zapovjedništva za operacije  (Mons/Belgija), generala zbora Johna McColla.

Tijekom  susreta razgovaralo se  o daljnjem angažmanu u misiji ISAF u Afganistanu. Istaknuta je važnost nastavka izgradnje sposobnosti afganistanskih sigurnosnih snaga s naglaskom na angažiranje dodatnih mentorskih i instruktorskih sposobnosti a sukladno novoj savezničkoj strategiji za Afganistan. General McColl pohvalio je dodadašnji hrvatski angažman u misij ISAF u sklopu mentorskih timova, kao i angažman hrvatskog kontingenata u misiji KFOR na Kosovu. Također, general McColl pohvalio je napore RH u jačanju  regionalne suradnje te istaknuo kako upravo ulazak RH u NATO savez doprinosi stabilnosti u regiji. Državni tajnik Šimunović zahvalio se generalu McCollu na potpori koju ju Zapovjedništvo dalo na u integraciji RH u NATO savez, istaknuvši spremnost  i otvorenost za daljnu punu suradnju sa Zapovjedništvom. Također, naglasio je važnost regionalne suradnje i interes RH    pomoći zemljama u regiji u njihovu pristupanju euroatlanskim integracijama, a kao  primjer naveo je jučerašnji posjet ministra Vukelića Crnoj Gori, gdje je u susretu sa ministrom Vučinićem, između ostalog, bilo i riječi o iskustvima RH vezanim za pristupanje u NATO savez, kao i potpori RH u pripremama i sudjelovanju oružanih snaga Crne Gore u NATO mirovnim operacijama.
Tijekom službenog posjeta RH general McColl se susreo i sa načelnikom GS OS RG, generalom zbora Josipom Lucićem, a razgovaralo se o sudjelovanju Oružanih snaga RH u mirovnim vojnim operacijama te generiranju snaga ( ISAF, KFOR ).Vijesti