Libijski generali u bazi u Zemuniku

Visoko državno i vojno izaslanstvo Libije koje su predvodili generali Ahmed H.Aaltagouri  i Abdulla G. Marwan, posjetli su danas 25. travnja 2013. godine 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO u vojarni Zemunik gdje ih je primio zapovjednik pukovnik Karol Lučan.

Libijsko izaslanstvo sudjeluje na „Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji-ASDA 2013.“ u Splitu, a posjet Zemuniku iskoristili su za upoznavanje zrakoplovne baze i sustava školovanja hrvatskih vojnih pilota.

Pukovnik Lučan gostima iz Libije prezentirao je nastanak i razvoj HRZ i PZO-a te ih je upoznao sa aktivnostima baze, s naglaskom na razvijenim sposobnostima i potencijalima postrojbe u različitim oblicima obuka letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja. Također, predstavljene su i humane misije zrakoplovne baze koje pruža u potpori lokalnoj zajednici kroz gašenje požara iz zraka, medicinskim letovima i traganju i spašavanju sa helikopterima Mi-8 MTV.

Tijekom boravka u Zemuniku gosti su obišli i smještajne objekte, te eskadrile koje provode školovanje pilota, a susreli su se i sa članovima akrobatske grupe „Krila Oluje“ čiji nastup su s posebnim zanimanjem pratili na svečanosti otvorenja ASDA-e u Splitu.

Iznoseći dojmove iz Zemunika, general Aaltagouri kazao je, kako je njihov posjet Zemuniku imao i osobnu dimenziju obzirom da je zajedno sa generalom
Marwanom u Zemuniku 1970. godine završio selekcijsko letenje na avionu ZLIN. „Puni smo lijepih dojmova o bazi u Zemuniku. Nadamo se kako je ovo početak naše daljnje suradnje, posebno na području školovanja. Oduševljeni smo nastupom vaše akrobatske grupe i pilotima „Krila Oluje“ i rado bi ih ugostiti u Libiji“, kazao je general Aaltagouri.

Zanimljivo je kako obojica generala govore hrvatski jezik, a supruga generala Marwana je Slavonka te i njihovi unuci također komuniciraju na hrvatskom jeziku.



Vijesti