Krila Oluje uvježbali program za ovogodišnje nastupe

Akrobatska grupa  "Krila Oluje" koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO uspješno je danas 23. travnja 2013. u vojarni Zemunik završila uvježbavanje službenog letačkog programa za nastupe u ovoj godini.

Grupa je program uvježbala u izmijenjenoj postavi, sa novim vođom bojnikom Matijom Vrđukom i pridodanim članom satnikom Josipom Čolakom na mjestu desnog pratitelja što je uvjetovalo raspored i nove pozicije ostalih članova grupe. Tako se u ulozi lijevog pratitelja nalazi bojnik Nenad Hasnek, satnik Edvard Krišto je repni pratitelj, dok su vanjski lijevi i desni pratitelji satnici Božen Tadić i Siniša Hucika.

Puni program izvedbe sastoji se od 22 elementa i traje 23 minute, a skraćeni sadrži 18 akro-točaka i traje pet minuta kraće. Premijerni nastup previđen je u srijedu 24. travnja na svečanom otvaranju „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije-ASDA 2013.“ u Splitu u 11,30 sati.

"Krila Oluje" i ove godine će u svom akrobatskom programu, kao jedina akro-grupa u svijetu, izvoditi Zvono u formaciji. Figura je nazvana "Blanka" u čast Blanke Vlašić, poznate hrvatske atletičarke i kume jednog od naraštaja vojnih pilota.

Službenom ceremonijalu odobrenja programa nazočio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan koji je kazao je kako su "Krila Oluje“ najsnažniji promotori grane HRZ i PZO, te obučenosti i osposobljenosti hrvatskih vojnih pilota. „U dosadašnjim kontaktima i susretima sa inozemnim     zapovjednicima i diplomatskim vojnim osobljem uvijek sam mogao čuti najveće moguće ocjene i pohvalne impresije sa nastupa "Krila Oluje". Za vrlo kratko vrijeme piloti naše grupe izgradili su snažnu prepoznatljivost i siguran sam  kako će i dalje biti uspješni u svojim nastupima promoviraju i vještine i razinu obučenosti pripadnika Oružanih snaga RH u svijetu, poručio je pukovnik Lučan.

Vođa grupe bojnik Matija Vrđuka istaknuo je kako je grupa do sada imala 52 domaća i 35 inozemnih nastupa u 12 država svijeta koje su u živo vidjeli milijuni gledatelja. Posebno je naglasio timski rad i visoki stupanj obučenosti i povjerenja između članova grupe kao i zrakoplovnih tehničara što pridonosi svrstavanju „Krila Oluje“ u red vodećih svjetskih akrobatskih grupa. Također, bojnik Vrđuka je naznačio kako će tijekom ove sezone grupa osposobljavati novog člana satnika Ivana Anđića, nastavnika letenja u Eskadrili aviona koji će grupu pratiti kao pilot Solo Display programa u 2013. godini na avionu Pilatus PC-9M.

Video

{video}krila_oluje_29042013|630|312{/video}

 



Vijesti