Na HVU održana vježba "CAX 14"

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" održan je Dan za medije stožerno računalno poduprte vježbe "CAX 14" (Computer Assisted Exercise), koja se održava od 19. do 23. svibnja 2014., u organizaciji HVU-a i Simulacijskog središta.

U provedbi vježbe sudjeluju nastavnici i polaznici svih razina izobrazbe HVU-a: Ratne škole, Zapovjedno-stožerne škole, Napredne časničke izobrazbe i Visoke dočasničke izobrazbe te djelatnici Simulacijskog središta, Obučnog središta za međunarodne vojne operacije i Glavnog stožera OS RH.

Vježba "CAX 14" provodi se na temelju nastavnog plana i programa HVU-a te NATO-ovih smjernica za pripremu i provedbu vježbe Bi-Sc Exercise Directive 75-3, a prema zamišljenom scenariju prati događanja na teritoriju izmišljene države Mimarope smještene na jugoistoku Europe.

Cilj vježbe je planiranjem, pripremom, provedbom i raščlambom vježbe, uz primjenu Savezničke združene doktrine AJP 01 (D), kao i drugih NATO-ovih dokumenata i STANAG-a prihvaćenih i odobrenih za uporabu u OS RH, te različitih metodičko-didaktičkih tehnika, povećati kompetencije polaznika škola te ih dodatno osposobiti za sudjelovanje u planiranju i pripremi operacija na strategijskoj, operativnoj i taktičkoj razini, kako u nacionalnom, tako i u multinacionalnom okruženju na zapovjednim i stožernim dužnostima.

Upravitelj vježbe je ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik brigadni general Slaven Zdilar, a direktor vježbe brigadir Miro Čolić.




Vijesti