General Lovrić na Vojnom odboru NATO-a u Bruxellesu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić s izaslanstvom sudjeluje na redovitom zasjedanju Vojnog odbora NATO-a u Bruxellesu, koje se održava 21. i 22. svibnja 2014. godine.

Zasjedanje Vojnog odbora NATO-a vodio je zapovjednik general Knud Bartels uz vojne zapovjednike 28 zemalja NATO-a.
Prvog dana zasjedanja raspravljalo se o ključnim izazovima Saveza te se razmatrala suradnja sa saveznicima i  partnerima zbog priprema za predstojeći samit koji će se održati u rujnu u Walesu. Vojni odbor je raspravljao i o globalnoj sigurnosti i odgovorima na krize, te o vojno-vojnoj suradnji, zajedničkim obukama i vježbama.

Također, govorilo se i o trenutnim i budućim zadaćama u NATO vođenoj operaciji ISAF u Afganistanu, kao i ostalim pitanjima.
Dvodnevno zasjedanje Vojnog odbora još će jednom potvrditi i osigurati razvoj vojne strukture i vojnih sposobnosti NATO-a u potpori temeljnih zadaća Saveza: kolektivne obrane, sposobnosti upravljanja krizama i razvoja kooperativne sigurnosti na globalnom planu.

Uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH u hrvatskom su izaslanstvu: vojni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO i EU general pukovnik Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH za operacije general bojnik Mate Pađen, načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH komodor Marileo Staničić i pobočnik načelnika Glavnog stožera OSRH pukovnik Emilio Turina.



Vijesti