Iz vojarne Zemunik emitirana treća radijska emisija

Iz vojarne Zemunik, 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a danas je, 14. svibnja  2014. po treći put emitirana radijska emisija Radio Zadra "101,8 FT" (101,8 FITA), kojom se  uz gostovanje pilota, zrakoplovno-tehničkog i drugog vojnog osoblja jedanput mjesečno predstavljaju aktualna događanja iz postrojbe.

Radijski studio ovoga je puta zbog bure bio postavljen u hangaru Eskadrile aviona, a emisiju su otvorila dvojica kadeta, Luka Šapina i Tomislav Baturina koji školovanje za hrvatske vojne pilote završavaju idu ći mjesec.

Kadeti su dali prikaz letačke obuke i teorijske nastave kao i najzanimljivije detalje iz školovanja, a obojica su kao najdojmljiviji događaj istaknuli prve samostalne letove.

Suvoditeljica emisije, nastavnica letenja na helikopteru BELL-206 B natporučnica Antonija Mutabžija osvrnula se na zanimljive doga   aje od prošle emisije posebno izdvojivši nagradu Dubrovačko-neretvanske županije koju je primila Eskadrila transportnih helikoptera za iznimna postignuća u prijevozu pacijenata sa juga Hrvatske. Upravo je prije početka emisije letačka posada ove eskadrile imala akciju spašavanja dvoje pacijenata sa Korčule o čemu je slušatelje u izravnom javljanju neposredno nakon leta telefonski izvijestio kopilot helikoptera Mi-8 MTV poručnik Duje Voloder. U ovoj godini je vojnim helikopterima do danas sveukupno prevezen 131 pacijent od čega skoro polovica sa prostora južne Hrvatske.

U nastavku emisije voditeljica Ana Marušić predstavila je zapovjednika Zrakoplovno-tehničke satnije Eskadrile aviona natporučnika Antu Viduku koji je govorio o ulozi zrakoplovnih tehničara i održavanju tehnike na kojoj lete vojni piloti.

Satnik Zlatko Parać zaključio je emisiju o pripremama za natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH na kojem sudjeluje drugu godinu zaredom. Pilot Parać govorio je i o iskustvima u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu koja ga je jednim dijelom i usmjerila ka početku bavljenja aktivnim sportom u duatlon i triatlon klubu u Splitu.

Emitiranje ove radijske emisije započelo je u ožujku 2014., a naziv emisije "101,8 FT" (101,8 FITA) izvedenica je radijske frekvencije i oznake za visinu koju koriste piloti. Emisiju realizira HR - Radio Zadar,  a emitira se uživo svakog mjeseca sa stajanke u bazi Zemunik.



Vijesti