Izaslanstvo OS NR Kine u posjetu Hrvatskoj i Oružanim snagama RH

Izaslanstvo Oružanih snaga NR Kine od 11. do 16. rujna 2013. godine boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske, u sklopu kojeg su danas 13. rujna 2013. posjetili Administrativno sjedište Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga.

Tom prigodom održani su stožerni razgovori načelnika Glavnog stožera OSRH, general pukovnika Drage Lovrića i izaslanstva NR Kine predvođenog generalom zbora DuJincaiom, zamjenikom ravnatelja Uprave za opće političke poslove Narodnooslobodilačke vojske NR Kine.

Kineskom izaslanstvu su predstavljeni trenutni procesi u Oružanim snagama RH, a razgovaralo se o bilateralnoj vojnoj suradnji, mogućnostima suradnje u vojnoj izobrazbi, te članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, kinesko izaslanstvo jučer je 12. rujna 2013. primio i Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, a sastanku su nazočili i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić i načelnik Uprave za operativne poslove i obuku GS OSRH, komodor Tihomir Erceg.

General Lovrić u svom je obraćanju istaknuo važnost dobrih bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine, zbog zajedničkog interesa za očuvanje globalne i regionalne stabilnosti, te predložio  da se razmotri mogućnost upućivanja viših časnika na različite oblike školovanja u OSRH.

Također, pozdravio je ulogu NR Kine u međunarodnim odnosima te konstruktivnom doprinosu u međunarodnoj stabilnosti i sigurnosti na globalnoj razini.

Nakon današnjeg sastanka u Zagrebu, predviđen je posjet kineskog izaslanstva Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.



Vijesti