U Zemuniku započelo selekcijsko letenje kandidata za vojne pilote

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik, u utorak 24. srpnja 2012., započelo je selekcijsko letenje kandidata za hrvatske vojne pilote.

Prvim letovima na avionu ZLIN 242 L prethodila je tehnička učionica i primijenjena teorija tijekom kojih su polaznici usvojili temeljna teorijska znanja o letenju i tehničkim karakteristikama ZLIN-a.

Praktična letačka obuka koju provode nastavnici letenja obuhvaća nastavne sadržaje temeljnih manevara aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije) kroz 9 sati naleta po polazniku.

Na kraju selekcijskog ciklusa provode se ispitni letovi sa ispitivačima koji procjenjuju stupanj usvojenosti pojedinih elemenata letenja od strane kandidata, dok će konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donijeti stručno povjerenstvo HRZ-a i PZO-a. Kandidati koje zadovolje tražene kriterije nastavljaju sa studijskim obvezama na Fakultetu prometnih znanosti, smjer aeronautika-vojni piloti, nakon čega dolaze u vojarnu Zemunik na praktičnu letačku obuku po svim razdjelima letenja.



Vijesti