Makedonci na obuci u Zemuniku

U Središtu za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik 9. travnja 2013. godine započeo je dvotjedni tečaj Radarska tehnika za pripadnike Oružanih snaga Republike Makedonije.

Tečaj se provodi u sklopu BRADD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence) koja predstavlja multinacionalni pristup zračnoj obrani u regiji.

Inicijativa je osmišljena i pripremljena od strane međunarodnog osoblja NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti. Intencija NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti (rano upozorenje) ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept "Pametne obrane".

Polaznici se osposobljavaju u osnovama radio lokacija, radarske tehnike i sklopova, principima rada suvremenih radarskih uređaja te za samostalno korištenje mjernom opremom u radarskoj tehnici i dr.

Prvi ovakav tečaj koji proveden je u ožujku ove godine, a obuku su uspješno završili pripadnici vojske Crne Gore.



Vijesti