Sedamnaesti susreti za Rudija

U spomen na poginulog pilota HRZ i PZO-a i jednog od heroja Domovinskog rata stožernog brigadira Rudolfa Perešina, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Gradske skupštine Grada Zagreba, 11. svibnja 2014. godine u Gornjoj Stubici održani su "XVII. susreti za Rudija".

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca podno biste u spomen-parku "Rudolf Perešin". Uz članove obitelji, uime Predsjednika RH vijenac je položio zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri, a uime ministra obrane njegov pomoćnik Viktor Koprivnjak. Vijence su položili i predstavnici Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te poglavarstva Gornje Stubice, kao i Zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolf Perešin te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Brigadni general Dražen Ščuri obratio se okupljenima prigodnim govorom, osvrnuvši se na životni put i pogibiju stožernog brigadira Rudolfa Perešina, koji je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku, 25. listopada 1991. godine, prebjegao sa  svojim MiG-om 21 iz sastava neprijateljske vojske i pritom izjavio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“.

Tijekom susreta održan je malonogometni turnir i tradicionalni atraktivni aeromiting na prostoru sportskog centra "Matija Gubec" s pokaznim letovima civilnih sportskih aviona te vojnih aviona i helikoptera, kao i policijskog Eurocoptera EC-135. Vojni dio programa sastojao se od padobranskih skokova djelatnika Bojne za specijalna djelovanja GS OS RH iz helikoptera Mi-171Sh HRZ i PZO-a. Uz pokazni let borbenog aviona MiG-21 HRZ i PZO-a, za okupljene gledatelje posebno su bili atraktivni i letovi vojnih aviona NATO članica kao što su avion Pilatus PC-9 Slovenskog ratnog zrakoplovstva i nadzvučni borbeni avion SAAB JAS-39 Gripen Mađarskog ratnog zrakoplovstva, koji već godinama sudjeluju na letačkom programu u sklopu Susreta za Rudija.



Vijesti