ETH uručena nagrada Dubrovačko-neretvanske županije

Eskadrili transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a uručena je u ponedjeljak, 12. svibnja 2014., nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća u prošloj godini, i to za hitna medicinska prevoženja s juga Hrvatske.

Nagradu je uručio župan Nikola Dobroslavić na svečanoj sjednici skupštine povodom Dana županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, a priznanje je primila posada helikoptera Mi-8 MTV u sastavu:
zamjenik zapovjednika ETH satnik Stjepan Jović, kopilot helikoptera MI-8 MTV natporučnik Goran Jelić te tehničari letači nadnarednik Mate Labrović i stožerni narednik Velimir Besic. Dodjeli nagrade nazočio je i zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan.

Satnik Jović je kazao kako najveći broj letačkih aktivnosti eskadrila realizira u pružanju potpore civilnim institucijama kroz hitna medicinska prevoženja, traganja i spašavanja te gašenja požara iz zraka.

"Priznanja koje posade dobiju od lokalne zajednce su značajne jer pokazuju kako javnost vrednuje sve humano i plemenito što kroz brojne humane misije u spašavanju ljudskih života učine letačke posade HRZ i PZO-a. Doprinos helikopterskih timova je posebno značajan za jug Hrvatske jer se pacijenti uz pomoć helikoptera na najbrži način zbrinjavaju do medicinskih ustanova, a Dubrovnik je svim pilotima u posebnom sjećanju i emocijama zbog prijevoza novorođenčadi u inkubatorima kroz projekt 'K sebi', u kojem smo iz Dubrovnika do splitskih Firula u zadnjih jedanaest godina prevezli ukupno 75 beba", istaknuo je Jović.

Značenje ETH posebno je važno za jug Hrvatske tijekom turisti   ke sezone zbog hitnog prijevoza ne samo domaćeg stanovništva, nego i gostiju koji ljetuju u mjestima Dubrovačko-neretvanske županije i koji se zbog potreba liječenja na najbrži mogući način helikopterima HRZ i PZO-a zbrinjavaju do KBC Split ili drugih medicinskih ustanova u RH. Tako su u ljetnim mjesecima (srpanj-rujan) prevezena 92 pacijenta.

U 2013. godini ETH je ukupno s područja Dubrovačko-neretvanske županije prevezla 183 pacijenta, a do 12. svibnja ove godine 59 od ukupno 127 pacijenata, što znači da je oko polovice zbrinutih pacijenata u ovoj godini s područja Dubrovačko-neretvanske županije.



Vijesti