Sastanak projektnog tima za uspostavu MATC

U vojarni Zemunik u četvrtak, 8 svibnja 2014. završio je stru   ni sastanak radne skupine za operacije i obuku Projektnog tima za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzimati zna čajno mjesto treninga i obuke pilota.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici hrvatskog, češkog i mađarskog ratnog zrakoplovstva te časnici iz SAD-a.

Tijekom sastanka razmatrana su pitanja oko nastavka razvoja programa obuke s prioritetima na obukama planiranim u idućoj godini, kao i dokumentima neophodnim za planiranje i provedbu obuka i uspostave MATC-a.

Ovo je iskorak na već uspostavljeni program zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u sklopu kojeg se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

MATC je također uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane" te jača ulogu baze Zemunik u školovanju i obuci pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja.



Vijesti