Samostalni letovi omanskih pilota u Zemuniku

Prva četiri studenta Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air  Force of Oman) koji se školuju u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik uspješno su danas, 7. svibnja 2014.,  izveli prve samostalne letove na avionu Pilatus PC-9M.

Polaznici iz Sultanata Omana izveli su tri školska kruga iznad zemuni čke piste, čime su potvrdili samostalnost i sigurnost u nastavku školovanja kroz prvi razdjel temeljnog akrobatskog letenja, a čestitku za uspješne prve samostalne letove omanskim studentima uputili su zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Karol Lučan i zapovjednik EA bojnik Željko Harapin.

Bojnik Harapin je nakon slijetanja omanskih pilota kazao kako je prvi samostalni let za svakog pilota poseban događaj jer potvrđuje spremnost samostalnog upravljanja avionom bez mogućnosti oslanjanja na pomoć nastavnika letenja. To je ujedno i priznanje nastavnicima letenja, jer dovesti kadeta do „samostalca“ podrazumjeva odgovornost i povjerenje kako će svatko od kadeta prvi put u zraku odletjeti zadane elemente  koje su ih njihovi nastavnici izvježbali i podučili kroz dosadašnji tijek obuke.

Uspjeh je tim veći jer su studenti do sada odletjeli oko 30 sati sveukupnog naleta, što je potvrda kvalitete rada i kadeta i njihovih nastavnika. Imaju pozitivan stav i odnos prema nastavnicima, kao i prema sredini u kojoj se nalaze, što je jako važno u daljnjoj nadogradnji letačke obuke, a za eskadrilu potvrda razvijene sposobnosti obuke na engleskom jeziku i radu u međunarodnom okružju, naglasio je Harapin

"Uspješan samostalni let kadetima unosi dodatnu sigurnost i snažan je motivator u nastavku njihove obuke. Svaka je vježba kroz ukupno pet razdjela jedna vrsta testa i selekcije, pred njima je još mnogo rada i učenja, novih izazova te složenijih i zahtjevnijih letačkih cjelina, no samostalni letovi usmjeravaju ih ka konačnom cilju, a to je uspješan završetak letačke obuke na Pilatusu", zaključio je Harapin.



Vijesti