Hrvatsko-češke obrambene konzultacije u Splitu

U Pomorskoj bazi Lora u Splitu, u subotu, 24. kolovoza 2013., održane su obrambeno-političke konzultacije pomoćnika ministra obrane RH, Zorana Drče i direktora Uprave za obrambenu politiku i strategiju Ministarstva obrane Češke Republike, Jana Havraneka.

Teme razgovora obuhvatile su Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU, osobito pripreme za sastanak Europskog vijeća u prosincu 2013., te uspješnu suradnju u sklopu Srednjeuropske inicijative (Central European Defence Cooperation).

Razmatran je i daljnji smjer razvoja uspješnog hrvatsko-češkog projekta zajedničke preduputne obuke savjetodavnih timova zrakoplovstva (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course – AAT PTC), te suradnja u sklopu NATO-ovih inicijativa, posebice koncepta Pametne obrane (Smart Defence) i Inicijative povezanih snaga (Connected Forces Initiative).

Razgovaralo se i o iskustvima iz sudjelovanja u međunarodnim misijama u sklopu NATO-a, EU-a i UN-a, te o situaciji u Jugoistočnoj Europi.

Češka je tijekom hrvatskog puta u NATO i EU pružala stalnu i prijateljsku potporu, a ulaskom Hrvatske u EU otvaraju se mogućnosti da se dosadašnja dobra suradnja još više intenzivira. To je potvrđeno i ovim razgovorima, te je zaključeno da se na temelju dosadašnjih iskustava nastavi s daljnjim jačanjem međusobne suradnje, fokusirane na zajedničke projekte



Vijesti