Helikopter PP NOS-a sudjelovao u uvježbavanju vatrogasaca

Helikopter Mi-8 MTV1 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (PP NOS OS RH) sudjelovao je 1. lipnja 2012. godine u aktivnostima uvježbavanja pripadnika Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split i Dubrovnik, te vatrogasnih postrojbi Dubrovačko-neretvanske županije u Pločama, Dubrovniku i Korčuli.


U sklopu obuke pripadnika vatrogasnih postrojbi, posada helikoptera HRZ i PZO-a angažirana u PP NOS-u OS RH je zajedno s instruktorima iz DIP Split i DIP Dubrovnik uvježbavala vatrogasce JVP Ploče, JVP Metković, DVD Slivno, DVD Kula Norinska, DVD Opuzen, JVP Konavle, JVP Dubrovačko primorje, JVP Dubrovnik, DVD Vela Luka, DVD Blato, DVD Korčula i DVD Lumbarda za uporabu helikoptera pri aktivnostima gašenja šumskih požara i drugim vrstama intervencija na teško pristupačnim terenima. Na taj način je provedeno uvježbavanje pedeset vatrogasaca u provedbi desantiranja iz helikoptera brzim konopom ("Fast rope"), te svim aktivnostima koje je potrebno provesti da bi se vatrogasna oprema mogla dopremiti na požarište.

Zajednička uvježbavanja pripadnika PP NOS OS RH, DIP i vatrogasnih postrojbi za aktivnosti zaštite od požara kontinuirano se planiraju i planski provode na temelju Programa aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2012. godini.



Vijesti