OSRH treći put u Eko akciji "Zelena čistka-jedan dan za čišći okoliš"

 U sklopu globalnog pokreta "Lets Do It-World Cleanup" u Hrvatskoj se ovaj vikend treći put održava Ekološka akcija  "Zelena čistka- jedan dan za čisti okoliš".

Oružane snage Republike Hrvatske, kao i prethodnih godina, aktivno su se uključile te pridonijele uspješnom ostvarenju Akcije.

Uz pomoć tehnike i mehanizacije na više lokacija diljem Hrvatske (Vinkovci, Osijek, Požega, Karlovac, Ogulin, Knin) stotinjak pripadnika Oružanih snaga RH sudjeluje u čišćenju  divljih odlagališta, dok su pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-8 MTV  prevozili glomazni otpad na području Nacionalnog parka Paklenica i okolice Zadra.
Danas, 26. travnja 2014. u zagrebačkom naselju Bizek Akciji su se pridružili i kadeti OS RH, pa su u društvu predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, te načelnika Glavnog stožera OSRH general zbora Drage Lovrića čistili i prikupljali različiti otpad.

Predsjednik Ivo Josipović tom prigodom istaknuo je važnost ove hvalevrijedne akcije koja je simboličke prirode, ali globalnog značaja, kako bi i hrvatsko društvo spoznalo značaj zaštite okoliša i smanjenja stvaranja, a posebno odlaganja otpada.

General Drago Lovrić podsjetio je da Oružane snage sudjeluju već treći put u ovoj Eko akciji, „kao što će sudjelovati i u njezinoj "morskoj strani" u "Plavoj Akciji", koja će se održati 10. i 11. svibnja 2014., a u koju će se uključiti ronioci Hrvatske ratne mornarice“, rekao je Lovrić.

Dodao je da se Oružane snage redovito uključuju u ekološke akcije diljem Hrvatske i naglasio kako Hrvatska ratna mornarica s roniocima sudjeluje u svim ekološkim akcijama čišćenja podmorja Jadrana, dok su pripadnici Eskadrile transportnih helikoptera HRZ-a u posljednjih nekoliko godina s helikopterima MI-8 MTV sudjelovali u više akcija prijevoza olupina starih automobila i krupnog otpada s planinskih i teško pristupačnih terena u Hrvatskoj.

Kampanja "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" provodi se u sklopu globalnog pokreta "Let's do it!" i svjetske akcije "World Cleanup“ s ciljem podizanja svijesti o ulozi ljudi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a vrhunac akcije je čišćenje divljih odlagališta. Prošle 2013. godine u Akciju se diljem Hrvatske uključilo više od 50 tisuća volontera, izviđača, sportskih društava, raznih udruga i školske djece pa organizatori iz Udruge Žmergo i ove godine očekuju odaziv velikog broja sudionika pa s time i veliki broj očišćenih odlagališta.



Vijesti