Prvi samostalni letovi kadeta na ZLINU 242 L

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik učenici letači koji se školuju za hrvatske vojne pilote izveli su petak, 25. travnja 2014. prve samostalne letove na avionu ZLIN 242 L.


Pod stručnim vodstvom nastavnika letenja kadeti su nakon završenog selekcijskog letenja započeli s temeljnom letačkom obukom na avionu ZLIN 242 L, koja obuhvaća osnovne elemente u zraku, praćenje ostalog zračnog prometa, te uvježbavanje svih redovitih i izvanrednih postupaka do razine potpune samostalnosti.

Uspješno provedeni samostalni letovi pokazatelj su spremnosti kadeta za nastavak složenijih faza letačke obuke koje uključuju akrobatsko, navigacijsko i grupno letenje, te u konačnici prelazak na izabrani tip za pilote aviona i pilote helikoptera.

Zapovjednik Eskadrile aviona, bojnik Željko Harapin čestitao je kadetima uspješan prvi „samostalac“ te kazao kako je ovo uspjeh i za kadete, ali za njihove nastavnike koji su ih osposobili za ovaj iskorak u nastavku njihove letačke obuke. 
„Zadovoljni smo dinamikom i kvalitetom onog što su  kadeti do sada postigli, pred njima je još puno izazova, puno učenja i rada kako bi sutra oni bili u ulozi osposobljavanja i učenja letenja novih naraštaja hrvatskih vojnih pilota“, istaknuo je Harapin.



Vijesti