U Zemuniku završena obuka bočnih strijelaca

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u Zemuniku, u petak, 25. travnja 2014. završena je obuka bočnih strijelaca na helikopteru Mi-171 Sh.


Ovo je četvrti ciklus obuke, od kojih su zadnja tri samostalno organizirali i proveli obučavatelji iz 91. i 93. zb HRZ i PZO, a obučavani su pripadnici Bojne za specijalna djelovanja.
Obuka je obuhvaćala teorijsku pripremu, neposredni rad u helikopteru te bojno gađanje sa strojnicom PKT iz helikoptera Mi-171 Sh na helikopterskom strelištu Crvena zemlja kod Knina.


Voditelj obuke, kapetan na helikopteru Mi-171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zb HRZ i PZO, bojnik Eduard Perković istaknuo je da  su bočni strijelci „još jedne oči u helikopteru i dodatna sigurnost letačkoj posadi koja se u potpunosti može posvetiti letačkoj misiji“.
Obuka je važna jer se postiže bolja koordinacija, usklađenost procedura i postupaka te učinkovitost i uigranost cijelog tima na dodijeljenoj zadaći“, zaključio je Perković.


Obuka je provedena u sklopu preduputne obuke kandidata za zrakoplovni tim mentora u okviru hrvatskog kontingenta za misiju ISAF u Afganistanu.


Hrvatski obučavatelji, tehničari letači, certifikate za provedbu obuke bočnih strijelaca dobili su od američkih instruktora  iz nacionalne garde Minnesote u rujnu 2013. godine, čime su razvili sposobnosti obuke i prijenosa znanja, ne samo na nacionalnoj razini nego i za pripadnike savezničkih i partnerskih zemalja.



Vijesti