Suradnja u planiranju helikopterskih zadaća u 91. zb HRZ i PZO

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a u vojarni "Lučko" danas je, 17. travnja 2014. godine, završena četverodnevna aktivnost razmjene iskustava u zračnom prevoženju Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i pripadnika zrakoplovne komponente Nacionalne garde Minnesote, predvođene pukovnikom Garyjem Jorgensenom.

Radi se nastavku suradnje Nacionalne garde Minnesote i Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ i PZO, kojom Eskadrila podiže razinu osposobljenosti u procesima planiranja i provođenja zahtjevnih suvremenih misija.

Tijekom četverodnevnih aktivnosti pripadnicima Eskadrile prezentirani su primjeri procesa planiranja u američkom zrakoplovstvu (United States Air Force) a helikopterske posade iz sastava EVH prošle su i kroz kompletan proces planiranja misije. Također, tijekom suradnje razmijenjena su i nadograđena iskustva pripadnika EVH stečena sudjelovanjem u međunarodnim misijama potpore miru ISAF i KFOR.

Završetkom ove razine suradnje otvoreni su uvjeti za buduću suradnju kojom bi se stečene sposobnosti nadogradile i razvile nove.

Američki pukovnik Jorgensen izjavio je da je ova suradnja nastavak dugogodišnjeg uspješnog partnerskog programa između Nacionalne garde Minnesote i postrojbi OS RH, te je naglasio kako je posjet Eskadrili višenamjenskih helikoptera 91. zb HRZ i PZO bio iznimno uspješan te da se raduje i budućim vježbama kojima će nastaviti izgradnju sposobnosti OS RH i NATO-a.



Vijesti