Helikopterom HRZ i PZO spašen ozlijeđeni paraglajder

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO sudjelovala je u četvrtak, 25. srpnja 2013., u akciji spašavanja ozlijeđenog paraglajdera sa litice u blizini Triblja u zaleđu Crikvenice.

Posada je poletjela iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja u 18,30 sati, te je odmah po uočavanju paraglajdera na strmoj litici uspjela bočnom dizalicom helikotera MI-8 MTV spustiti spašavatelje i liječnicu Hrvatske gorske službe spašavanja do mjesta nezgode. U jednoj od iznimno zahtjevnih akcija helikopterska posada je uspjela tehnikom fiksnog užeta „izvući“ spašavatelje i teško ozlijeđenog paraglajdera, nakon čega je zračnim putem zbrinut u KBC Rijeka oko 20,30 sati.

Posadu iz Divulja činili su kapetan satnik Stjepan Jović, kopilot poručnik Ivan Omazić te tehničari letači narednici Boris Melvan i Zdenko Kaćanić.
„Akcija je bila vrlo zahtjevna zbog jako strme litice, praktički smo lebdjeli u samoj stijeni na visini nekih 30-40 metara, a trebali smo brzo reagirati zbog težine ozljeda. Akcija se odvijala i u smanjenim uvjetima vidljivosti, no i ovoga puta pokazali smo visoku razinu naše uvježbanosti i osposobljenosti djelovanja u najzahtjevnijim akcijama spašavanja ljudskih života“, kazao je satnik Jović  po povratku u vojarnu Divulje.



Vijesti