U Zemuniku započela letačka obuka omanskih pilota

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik danas, 8. travnja 2014. prvim informativnim letom s hrvatskim nastavnicima letenja započela je letačka obuka studenata iz Sultanata Omana na avionu Pilatus PC-9M.

 

Na školovanju se ukupno nalazi 16 omanskih polaznika i dva nastavnika letenja koji su u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuke.

Polaznici će se obučavati za pilote Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman).

Obuka u Zemuniku obuhvatit će temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M sa pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje, a po završetku svakoga od njih polaznici polažu ispit.

Cilj obuke omanskih pilota u Zemuniku je osposobiti ih za prijelaz na slijedeći tip aviona u njihovoj obuci. Nakon završetka obuke omanski polaznici dobivaju uvjerenje o pohađanju obuke i postignutom uspjehu, a dobit će i preporuku i mišljenje hrvatskih pilota za daljnji tijek obuke (borbeni pilot, pilot helikoptera, pilot transportnog zrakoplova). 

Među nastavnicima letnja koji školuju omanske pilote su i piloti  akrobatske grupe  „Krila Oluje“ koji su bili ključni u prepoznatljivosti hrvatske letačke škole i izboru Zemunika za obuku omanskih pilota.

Zapovjednik EA bojnik Željko Harapin istaknuo je kako su polaznici omanskog kraljevskog zrakoplovstva uspješno savladali sve pripremne aktivnosti i sada je najzanimljiviji dio letačke obuke.
„Program obuke je prilagođen zahtjevima i potrebama RAFO. Obuka se provodi u dvije obučne skupine, svakom nastavniku letenja dodijeljena su dvojica polaznika čime je težište obuke usmjereno ka individualnom pristupu. Pred nama je jedan izazov kojim prezentiramo osposobljenost hrvatskih pilota i sposobnosti eskadrile u obuci stranih pilota. Već ovom obukom otvara se puno novih mogućnosti i svi smo jedva čekali početak letenja jer to je ono gdje zapravo već od danas počinjemo sa praćenjem prijenosa znanja, dinamikom i kvalitetom usvajanja pojedinih elemenata letačke obuke, a konačni je cilj osposobiti pilote RAFO do tražene razine usvojenosti letačkih znanja i vještina  nužnih za kvalitetan prijelaz na slijedeću fazu njihove letačke karijere koja će se odvijati na mlaznom trenažnom avionu“, naglasio je Harapin.



Vijesti