Dodijeljeni prvi dočasnički činovi polaznicima 17. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa

U Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" u Požegi održana jesvečanost završetka Izobrazbe za razvoj vođa

U Dočasničkoj školi “Damir Tomljanović Gavran” u vojarni “123. brigade HV” u Požegi je, u petak, 6. prosinca 2019., održana svečanost završetka Izobrazbe za razvoj vođa.

Na navedenoj svečanosti čin skupnika dodijeljen je 47-orici polaznika koji su uspješno savladali nastavni plan i program te su im uručene odluke od dodjeli čina, uvjerenja o završetku izobrazbe, svjedodžbe o pohađanju i postignutom uspjehu te odluke o rasporedu na dužnost.

Svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, prvi dočasnik OS RH časnički namjesnik Mario Mateljić, zapovjednici ustrojbenih cjelina, prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi, djelatnici ustrojbenih cjelina smješteni u požeškoj vojarni, nastavnici i instruktori DŠ koji su proveli izobrazbu te brojni gosti.

Zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Ivan Turkalj u svom je govoru naglasio: “Vaša je dužnost predano služenje, častan i odan odnos prema Domovini, ali i prema svojim vojnicima i nadređenima. Vaša zadaća nije lagana i zahtjeva usavršavanje vlastitih znanja, vještina i sposobnosti ali i stalni rad i žrtvu”.

Dodijeljeni prvi dočasnički činovi polaznicima 17. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa | Foto: Dočasnička škola

Zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota istaknuo je kako je cilj izobrazbe za razvoj vođa osposobiti vojnika za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti u vještinama i znanjima kojima će ostvariti slijedeće kompetencije: biti vođa vojnika, znati odgovoriti na postavljenu zadaću, zahtjev i izazov kao vođa, te učiniti sve što se od jednog vođe očekuje.

“Svoju uspješnu izobrazbu danas ćete okruniti dodjelom prvog dočasničkog čina skupnika, te je pred vama budućnost daljnjeg razvoja Hrvatske vojske u kojoj ćete i vi sudjelovati”, naglasio je prvi dočasnik OS RH časnički namjesnik Mario Mateljić.

Najbolji polaznik skupnik Luka Gašparić rekao je da mu je izuzetna čast kao pripadniku bojne NBKO-a primiti ovu pohvalu koja je ujedno i rezultat njegovoga dosadašnjeg rada pri kojem je u izvršenju svih zadaća davao maksimum i uvijek stavljao interese Oružanih snaga i Republike Hrvatske prije osobnih, te je potaknuo sve buduće skupnike, a i sve pripadnike Hrvatske vojske na isto.

Dodijeljeni prvi dočasnički činovi polaznicima 17. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa | Foto: Dočasnička škola

Najboljim polaznikom 17. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa proglašen je skupnik Luka Gašparić pripadnik bojne Nuklearno-biološko-kemijske obrane HKoV-a. Drugi najuspješniji polaznik prema ostvarenim rezultatima je skupnik Mile Kutleša, pripadnik Obalne straže RH HRM-a, dok je trećim najboljim polaznikom naraštaja proglašen skupnik Ivan Katić, pripadnik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a. Najbolje rangirani polaznici pismeno su pohvaljeni.

Izobrazba za razvoj vođa predstavlja najvažniji korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Cilj izobrazbe je stjecanje znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti.

Prvi dio obuke proveden je na vojnom vježbalištu “Gakovo”, a završni tjedan u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

Dodijeljeni prvi dočasnički činovi polaznicima 17. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa | Foto: Dočasnička škola

Objava Dodijeljeni prvi dočasnički činovi polaznicima 17. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti