Provedena obuka pričuvne 3. topničko-raketne pukovnije Knin

U vojarni "Benkovac" i na strelištu Lisičić u Benkovcu završila je sedmodnevna obuka razvrstanih pričuvnika 3. topničko-raketne pukovnije Knin

U vojarni “Benkovac” i na strelištu Lisičić u Benkovcu u četvrtak, 14. studenog 2019. završila je sedmodnevna obuka razvrstanih pričuvnika 3. topničko-raketne pukovnije Knin.

Na obuci je sudjelovalo ključno osoblje – pričuvnici koji su raspoređeni na dužnosti u zapovjedništvu pukovnije i bojni, zapovjednici bitnica i vodova, te pričuvnici kritičnih vojno stručnih specijalnosti, raspoređeni na dužnosti izvidnika, računatelja i topografa.

Tijekom sedam dana obuke pričuvnici su se, u cilju dostizanja zahtijevanih sposobnosti, obučavali iz nekoliko područja. Tako su, između ostalog završili obuku iz temeljnih vojnih vještina, specijalističkih vojnih zadaća uz praktično uvježbavanje na terenu, gađanje iz osobnog oružja, upravljanje u kriznim situacijama te u pripremi i provedbi zadaća u pružanju pomoći civilnim institucijama. Također, u sklopu obuke pričuvnicima su prezentirana dosadašnja postignuća u modernizaciji Hrvatske kopnene vojske s naglaskom na naoružanju i opremi roda topništva, a provedene su i sportske aktivnosti – turnir u nogometu i stolnom tenisu te je održana i sveta misa.

Povodom završetka obuke zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić uručio je nagrade i pohvale najboljim polaznicima, istaknuvši kako je ovom obukom završen ovogodišnji ciklus obuke pričuvnih postrojbi HKoV-a.

“Izuzetno sam zadovoljan cjelokupnim ciklusom organizacije, pripreme i provedbe obuke tijekom ove godine kroz koju smo obučili i obnovili određena znanja ključnih zapovjednika i kritičnih vojno stručnih specijalnosti. Ciklus obuke pričuvnih postrojbi HKoV-a biti će nastavljen i tijekom 2020. godine. Dosadašnja provedba obuke pričuvnih postrojbi HKoV-a jasan je pokazatelj i neizostavan čimbenik uloge i značaja pričuvnog sastava u potpori ostvarenja misija i zadaća Hrvatske vojske i HKoV-a” rekao je general Šerić.

U ime nositelja provedbe obuke Topničko-raketne pukovnije Bjelovar, pričuvnicima se obratio zapovjednik brigadir Marijan Cikuš zahvalivši im na odazivu, iskazanom zalaganju i korektnom odnosu prema obučavateljima te im čestitao na uspješno završenoj obuci.

Čelnik tima za provedbu obuke, načelnika stožera – zamjenika zapovjednika Topničko-raketne pukovnije pukovnik Davor Stefanovića rekao je ovom prigodom kako su ostvareni svi postavljeni ciljevi obuke, od podizanja razine sposobnosti zapovjedništva i pojedinaca ključnog osoblja do kritičnih VSSP-a za provedbu dodijeljene misije i zadaće. “Osvježili smo prethodno stečena znanja i vještine te pričuvnike upoznali sa procedurama, standardima i normama za samostalno provođenje zadaća sukladno dužnostima. Tijekom provedbe obuke pripadnici 3. TRP pokazali su vrlo veliku motiviranost” zaključio je.

Operativni časnik u zapovjedništvu 3. TRP satnik Mario Klapan rekao je po završetku obuke kako je sama priprema djelatnika Topničko-raketne pukovnije za prijem pričuve vrlo profesionalno odrađena i dobro pripremljena što se odrazilo na pozitivnu atmosferu među pričuvnicima. “Planski dio nastave bio je odlično organiziran, a posebno bih pohvalio rad časnika i dočasnika kao i sam odnos u ophođenju i radu sa skupinom. Ovakav profesionalan odnos vraća mi vjeru u obuku kako meni tako i budućim naraštajima. Zahvaljujem se Topničko-raketnoj pukovniji na trudu i strpljenju” rekao je pričuvni satnik Klapan.

Također, pričuvni vojnik Ivan Zubčić rekao je kako dolaskom u vojarnu pričuvnici nisu znali kako će obuka izgledati ali su uz pomoć instruktora vrlo brzo osvježili već postojeća znanje te usvojili nova. “Upoznati smo s novim oružjem, sustavima i opremom koju Hrvatska vojska sada koristi. Pripremno gađanje imali smo sa VHS-2 i svi smo oduševljeni njenim izgledom i učinkovitosti” rekao je Zubčić te na kraju zahvalio svim pripadnicima Topničko-raketne pukovnije na profesionalnom i korektnom odnosu od samog dolaska pa do kraja obuke.

Objava Provedena obuka pričuvne 3. topničko-raketne pukovnije Knin pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti