Završena obuka pričuvnika Logističke pukovnije

Pričuvnici su istaknuli kako sudionici iz Domovinskog rata žele biti upoznati s modernizacijom i napretkom novih sposobnosti HV-a

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” u Gakovo, pokraj Grubišnog Polja od 4. do 10. studenog provela se sedmodnevna obuka ključnog osoblja Logističke pukovnije (stožerno osoblje, zapovjednici satnija), pričuvne sastavnice Zapovjedništva za potporu. Obuka Logističke pukovnije dio je Plana obuke Hrvatske vojske u 2019. godini kojim se nastavlja proces osposobljavanja pričuvnih postrojbi Hrvatske vojske.

Ove godine pored Logističke pukovnije obuka će se provesti s pričuvnicima 5. pješačke pukovnije Split te 3. topničko raketna pukovnije Knin. Obuka se provodi  u cilju osposobljavanja i pripreme pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi, koja uključuje i obuku osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

Završena obuka pričuvnika Logističke pukovnije | Foto: HV/ F. Klen

Pripadnike Logističke pukovnije ZzP u utorak, 5. studenog 2019. posjetio je zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul koji je pričuvnicima predstavio misiju i zadaće Zapovjedništva za potporu. Također, upoznao je pričuvnike s organizacijom, postignućima ZzP-a te novim operativnim rasporedom postrojbi Hrvatske vojske te značaju i ulozi ustrojenih pričuvnih postrojbi HV.

U ovoj prigodi, zapovjednik Logističke pukovnije pukovnik Marko Marinić zahvalio je pričuvnicima na odazivu za obuku, njihovom angažmanu i motivaciji te istaknuo dobru organizaciju obuke Zapovjedništva za potporu.

Polaznici obuke – pričuvnici naglasili su svoje veliko zadovoljstvo što su pozvani u pričuvni sastav te istaknuli da kao sudionici iz Domovinskog rata žele biti upoznati s kontinuiranom modernizacijom i napretkom novih sposobnosti Hrvatske vojske.

Završena obuka pričuvnika Logističke pukovnije | Foto: HV/ F. Klen

Obuka pričuvnika na Gakovu dio je programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja Logističke pukovnije. Osposobljavanje je počelo 4. studenog obukom kroz sadržaje prihvata i opremanja pričuvnika te obuku iz područja mobilizacijskih poslova, upravljanja u kriznim situacijama, obuku osvježenja u temeljnim vojnim vještinama, organizaciji i provedbi gađanja iz pješačkog naoružanja (VHS i HS 2000), procesa vojnog donošenja odluke te informiranja o važećim propisima, doktrinarnim i administrativnim dokumentima te suvremenoj opremi u HV.

Kroz obuku pričuvnici su upoznati da će po provedbi mobilizacije pružati potporu pričuvnim postrojbi Hrvatske vojske kroz opskrbu, održavanje, transport, usluge i graditeljske radove u obrani i očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske te potporu civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa.

U programu obuke 9. studenog proveden je i radni obilazak VSK “Hrvatski Ždral” Doljani gdje je pričuvnicima pokazani suvremeni novoizgrađeni skladišni objekti te sustav održavanja UbS-a.
Tijekom obuke ključno osoblje Logističke pukovnije posjetio je tim GS OSRH na čelu s pukovnikom Mišom Kranjčićem te načelnici odjela Stožera Zapovjedništva ZzP i zapovjednici postrojbi na čelu s načelnikom stožera-zamjenikom zapovjednika ZzP brigadirom Ivanom Raosom.

Proces obuke pričuvnika završio je 10. studenog gdje je s pripadnicima Logističke pukovnije provedena raščlamba obuke te su doneseni zaključci u cilju oblikovanja budućih planova obuke.
Nakon završene obuke ključnog osoblja tijekom 2020. godine nastavit će se sa smotriranjem i obučavanjem pričuvnika Logističke pukovnije.

Objava Završena obuka pričuvnika Logističke pukovnije pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti