Pripadnici 12. HRVCON-a misije Resolute Support na predavanju o islamu

U sklopu preduputne obuke za odlazak u mirovnu misiju Resolute Support, NATO vođene misije za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti, pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta u četvrtak, 28. listopada 2019., na vojnom poligonu „Gašinci“ održano je predavanje o islamu. Predavanje je održao Nermin ef. Botonjić, tajnik Islamske zajednice i koordinator za suradnju s Ministarstvom […]

U sklopu preduputne obuke za odlazak u mirovnu misiju Resolute Support, NATO vođene misije za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti, pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta u četvrtak, 28. listopada 2019., na vojnom poligonu „Gašinci“ održano je predavanje o islamu.

Predavanje je održao Nermin ef. Botonjić, tajnik Islamske zajednice i koordinator za suradnju s Ministarstvom obrane RH, kojim je obuhvaćeno više tematskih cjelina od kojih su najvažnije: temelji islama, plemenski ustroj i običajno pravo u Afganistanu, povijest i mentalitet domicilnog stanovništva te razlike između sunitskog i šijitskog poimanja islama.

Predavač je naglasio kako je prvi korak u poštivanju drugih, upoznati se s njihovim sustavom vrijednosti i religijom i uvažavati ih. To poštivanje je najbolji način stvaranja i učvršćivanja povjerenja s lokalnim stanovništvom, što je osnovni uvjet za izgradnju mira.

Poglavito je istaknuo značenje ramazana, muslimanskog mjeseca molitve i posta za muslimane te je uputio više korisnih savjeta, s obzirom da će pripadnici 12. HRVCON-a biti u Afganistanu tijekom tog mjeseca.

Nakon predavanja uslijedio je interaktivni razgovor, a predavač je odgovarao na brojna pitanja pripadnika.

Objava Pripadnici 12. HRVCON-a misije Resolute Support na predavanju o islamu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti