U Ivanić Gradu održan 15. memorijal Rudolf Perešin

General Mikić sa suradnicima na 15. Memorijalu Rudolf Perešin u Ivanić Gradu

Memorijal Rudolfa Perešina, koji se petnaestu godinu zaredom održava u spomen na heroja i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obrane koji je 1991. prebjegao zrakoplovom iz agresorske JNA, održan je u u nedjelju, 27. listopada 2019. godine u Ivanić Gradu.

Petnaestom Memorijalu su, uz članove obitelji Perešin i hrvatske branitelje, nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general Josip Šitmac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade, izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra obrane general Mato Mikić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te predstavnici lokalnih vlasti.

Kod spomen-biste stožernom brigadiru Rudolfu Perešinu, u parku Rudolfa Perešina članovi obitelji i izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, a svečani program u povod obljetnice preleta Rudolfa Perešina održan je u Društvenom domu.

General Mikić sa suradnicima na 15. Memorijalu Rudolf Perešin u Ivanić Gradu | Foto: HRZ / S. Ćorić

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice preleta, 24. i 27. listopada održana je učionica 3. i 4. razredima srednje škole s područja Ivanić Grada kako bi se upoznali s likom i djelom Rudolfa Perešina te edukacijski susreti s predstavnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske koji su učenicima prezentirali mogućnosti ostvarenja karijere u Hrvatskoj vojsci te zanimanja vojni pilot.

Podsjećamo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina Perešinov MiG-21 oznake “26 112” MIG, kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, u svibnju ove godine vraćen je u Hrvatsku gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

Perešinov avion MIG-21, otkako je od 12. svibnja do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2019. godine bio izložen ispred Ministarstva obrane obišlo je više od 110 tisuća hrvatskih građana koji su došli vidjeti taj zrakoplov i odati poštovanje i zahvalu Rudiju.

Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevom avionu.

Objava U Ivanić Gradu održan 15. memorijal Rudolf Perešin pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti