Posjet Mađarskog Središta za zapovijedanje i nadzor u zračnom prostoru Bojni ZMIN

Zapovjednik Mađarskog Središta za zapovijedanje i nadzor u zračnom prostoru brigadir Zoltan Berec, te zapovjednici Mađarskog središta za nadzor zračnog prostora i Odjela za obuku pukovnici Tibor Pek i Jozef Lampart boravili su od 15. do 17. listopada 2019. u radnom posjetu Bojni zračnog motrenja i navođenja (bZMIN).

Posjet je organiziran u sklopu bilateralne vojne suradnje dviju zemalja, a zapovjednik Bojne zračnog motrenja i navođenja brigadir Dalibor Benko je istaknuo kako je cilj posjeta dodatno poboljšanje i produbljivanje suradnje u sustavu nadzora zračnog prostora te mogućnosti buduće suradnje na području obuke osoblja iz sustava nadzora zračnog prostora. Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji, ali i mogućnostima njezinog  proširenja.

Tijekom trodnevnog posjeta, mađarski tim i njihovi domaćini iz Bojen ZMIN posjetili su i Središte za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. Zapovjednik Središta brigadir Goran Huljev upoznao ih je s ustrojem, zadaćama i ulogom koju Središte ima u obuci pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i pripadnika OS drugih zemalja. U Središtu su razgledali i kabinet NATINADS u kojem se provodi obuka djelatnika središta za nadzor zračnog prostora i drugih djelatnika Hrvatske vojske, ali i oružanih snaga partnerskih  zemalja koji sudjeluju u provedbi zadaća ZMIN-a.

Tijekom boravka u zemuničkoj vojarni obišli su i Eskadrilu helikoptera i Protupožarnu eskadrilu 93. zrakoplovne baze gdje su im održane prezentacije o njihovoj ulozi i zadaćama u HRZ-u.

Gosti iz Mađarske posjetili su i vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu te radarsku postaju Učka gdje im je prezentiran rad i aktivnosti te postrojbe HRZ-a.

Obje strane iskazale su zadovoljstvo posjetom te izrazile želju da se suradnja nastavi i ubuduće.

Objava Posjet Mađarskog Središta za zapovijedanje i nadzor u zračnom prostoru Bojni ZMIN pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti