Fiziološki trening i obuka za borbene pilote HRZ-a u Njemačkoj

Piloti Eskadrile borbenih aviona HRZ-a na pilotskom fiziološkom treningu i obuci u Centru za zrakoplovnu medicinu Njemačkog ratnog zrakoplovstva

Piloti Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (EBA HRZ) provode od 8. do 11. listopada 2019. pilotski fiziološki trening i obuku u Centru za zrakoplovnu medicinu Njemačkog ratnog zrakoplovstva, letačkom fiziološkom centru Konigsbruck (German Air Force Center of Aerospace Medicine Flight Physiological Training Center Konigsbruck).

Ovaj izuzetno važan i zahtjevan trening i obuka nastavak su višegodišnje suradnje Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske na polju zrakoplovne medicine.

Centar Njemačkog ratnog zrakoplovstva (NjRZ) u svjetskim razmjerima posjeduje najnaprednije sustave za letački fiziološki trening borbenih pilota te na taj način sadašnjim i budućim hrvatskim borbenim pilotima pruža izuzetne mogućnosti za provjeru i treniranje letačke spremnosti.

Fiziološki trening i obuka za borbene pilote HRZ-a u Njemačkoj
Piloti Eskadrile borbenih aviona HRZ-a na pilotskom fiziološkom treningu i obuci u Centru za zrakoplovnu medicinu Njemačkog ratnog zrakoplovstva | Foto: HRZ

Piloti EBA-e sudjeluju na treningu i obuci koje u simuliranim, sigurnim i nadziranim uvjetima repliciraju djelovanje sila, atmosfere, zakona fizike i fizioloških promjena ljudskog tijela pri djelovanju istih. Na taj način piloti dobivaju uvid u simptome i reakcije svog tijela pri djelovanju navedenih faktora te su u svom stvarnom okruženju, borbenom avionu, spremni brzo i precizno reagirati. Uz to, liječnici zrakoplovne medicine potvrđuju fizičko i psihičko zdravlje pilota pri najvećim naporima.

Trening i obuka se sastoje od niza akademskih predavanja iz zrakoplovne fizike, zrakoplovne medicine i zrakoplovne psihologije te praktične primjene, uvježbavanja i testiranja borbenih pilota u gravitacijskoj centrifugi, simulatorima leta, dezorijentaciji te u hipobaričnoj barokomori uz tjelesne pripreme u „zrakoplovnoj teretani“.

Voditelj treninga je bivši pilot Njemačkog ratnog zrakoplovstva, koji je svojedobno letio i na avionu MiG-21 te poznaje mogućnosti i potrebe hrvatskih borbenih pilota sada i u budućnosti.

Kroz treninge i testiranja potvrđena je fiziološka spremnost hrvatskih borbenih pilota za letenje na sadašnjem borbenom avionu HRZ-a i bilo kojem budućem višenamjenskom borbenom avionu visokih performansi.

Objava Fiziološki trening i obuka za borbene pilote HRZ-a u Njemačkoj pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti