Tečaj za osposobljavanje instruktora MSAP-a

U Zemuniku počeo prvi teorijski tečaj za osposobljavanje instruktora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga

Prvi teorijski tečaj za osposobljavanje instruktora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviaton Programme – MSAP) počeo je u utorak, 3. rujna 2019. u sjedištu središta u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Budući instruktori ovog obučnog središta pripadnici su Oružanih snaga zemalja članica MSAP-a iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Bugarske.

Tečaj je otvorio brigadir Mario Pleša, zapovjednik 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji je zaželio uspjeh u provedbi kao i nastavku rada MSAP-a.

„Zahvaljujem se prije svega Zapovjedništvu specijalnih snaga NATO-a i posebno direktoru ovog tečaja pukovniku Michaelu Pösselu što su povjerili domaćinstvo tečaja u Zemuniku i time dali snažnu potporu MSAP-u. Središte ima veliko značenje za Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku, a doprinijet će jačanju obrambenih sposobnosti zemalja članica. U perspektivi ovo Središte želimo vidjeti i pozicionirati kao Središte izvrsnosti NATO-a za obuku specijalnih zračnih snaga“, poručio je brigadir Pleša.

Tečaj za osposobljavanje instruktora MSAP-a
Brigadir Mario Pleša | Foto: HRZ / M. Karačić

Direktor MSAP-a, hrvatski pilot pukovnik Tomislav Pušnik izrazio je zadovoljstvo početkom rada 1. teorijskog tečaja za instruktore MSAP-a u organizaciji NATO-ovog Zapovjedništva specijalnih snaga te kazao kako su „ciljevi MSAP-a obuka letačkih posada višenamjenskog helikoptera za provedbu specijalnih zračnih operacija u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici povećanje interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda“, istaknuo je pukovnik Pušnik.

Tečaj za osposobljavanje instruktora MSAP-a
Pukovnik Tomislav Pušnik | Foto: HRZ / M. Karačić

Nositelji teorijske obuke su iskusni predavači iz NATO-ovog Zapovjedništva specijalnih snaga (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), a pored ovog tečaja u planu je organizacija još dva, jednog u Zemuniku, a drugog u Monsu u Kraljevini Belgiji.

Završetkom tečaja polaznici dobivaju licence za instruktore MSAP-a kao pripremne faze za početak provedbe letačke obuke za specijalne zračne operacije čime se stvaraju preduvjeti i za dostizanje inicijalne operativne sposobnosti MSAP-a.

Tečaj za osposobljavanje instruktora MSAP-a
Foto: HRZ / M. Karačić

Prvi koraci u uspostavi MSAP-a započeli su 2015. kada je RH kao članica NATO-a, preuzela određene Ciljeve sposobnosti čime se obvezala ustrojiti postrojbu za specijalne zračne operacije (Special Operations Air Task Unit – SOATU).

Temeljem preuzetih obveza te u cilju jačanja nacionalnih obrambenih sposobnosti, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Slovenija osnovale su Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija.

Vojarna ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, zbog svojih klimatskih i geografskih uvjeta koji omogućuju velik broj povoljnih meteoroloških dana za letenje, pokazala se idealnim izborom za sjedištem MSAP-a. Naime, za specijalne operacije specifično je što se provode u različitom zemljopisnom okruženju i vremenskim uvjetima te se stoga specijalne postrojbe moraju osposobiti za djelovanje u svim uvjetima.

Velebit i Ravni kotari u zaleđu Zadra osiguravaju potrebne uvjete za planinsko i navigacijsko letenje, a otoci i more za uvježbavanje operacija na moru. Dodatna prednost ove lokacije je i blizina vojnih poligona Hrvatske vojske.

Objava Tečaj za osposobljavanje instruktora MSAP-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti