Hrvatska vojska na 9. Memorijalu Marijana Celjaka u Šašinoj Gredi

MiG 21 i helikopteri Mi-171Sh i OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli letački program na Aerodromu Sisak

Hrvatska vojska sudjelovala je na 9. Memorijalu Marijana Celjaka u Šašinoj Gredi kod Siska u nedjelju, 1. rujna 2019. godine.

Tom se prigodom na svečanom otvaranju na Aerodromu Sisak, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružnih snaga RH, načelnik stožera, ujedno zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec u svom obraćanju prisjetio Marijana Celjaka kao vrsnog stratega, istinskog domoljuba i heroja Domovinskog rata.

U sklopu letačkog programa piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su prigodni program na avionu MiG 21 te helikopterima Mi-171Sh i OH-58D Kiowa Warrior.

Također, na promidžbenom štandu Hrvatske vojske djelatnici Središnjice za upravljanje osobljem i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ informirali su zainteresirane posjetitelje o zanimanju vojnog pilota, programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja i sveučilišnim studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo.

Memorijal Marijana Celjaka održava se u znak sjećanja na poginulog Marijana Celjaka te u spomen na poginule hrvatske branitelje Siska i Sisačko-moslavačke županije u organizaciji Aerokluba Sisak uz potporu Ministarstva obrane.

Marijan Celjak bio je jedan od glavnih organizatora obrane grada Siska, a smrtno je stradao kao čelnik pregovaračkog tima Hrvatskih oružanih snaga 16. rujna 1991. godine.

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata. Posmrtno mu je dodijeljen orden Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, orden kneza Domagoja, orden bana Josipa Jelačića te je posthumno nagrađen i nagradom Grada Siska za životno djelo.

Povodom održavanja 9. Memorijala Marijana Celjaka kod spomen obilježja Marijanu Celjaku u neposrednoj blizini bivše Radarske postaje Šašina Greda položeni su vijenci.

Objava Hrvatska vojska na 9. Memorijalu Marijana Celjaka u Šašinoj Gredi pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti