Završen međunarodni Tečaj za borbenog plivača

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” održan je dvotjedni međunarodni Tečaj za borbenog plivača

U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u subotu, 31. kolovoza 2019. završen je međunarodni Tečaj za borbenog plivača koji je započeo 19. kolovoza i na kojemu je sudjelovalo 20 kadeta iz Hrvatske, po dvojica kadeta iz Poljske i Slovačke te jedan kadet iz Njemačke.

Svi polaznici tečaja zadovolji su tražene standarde te su im uručene dvije zlatne i 23 srebrne značke. Najboljim polaznikom tečaja proglašen je kadet Marko Dobrić kojemu je uručen prelazni pehar i zlatna značka, dok je drugi osvajač zlatne značke bio kadet skupnik Igor Hegediš. Završnoj ceremoniji uručenja znački nazočio je načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ brigadir Damir Stručić, zapovjednik Kadetske bojne „Predrag Matanović“ satnik Hrvoje Šimleša, voditelj tečaja poručnik fregate Hrvoje Repušić i instruktori stožerni narednik Jakov Sirovica, nadnarednik Jurica Šarić i nadnarednik Željko Vinšćak.

Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih prepreka plivanjem i veslanjem te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine, kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu.

Sudjelovanje na tečaju namijenjeno je kadetima s odličnim uspjehom na studiju i vojnoj obuci tijekom protekle akademske godine. Uz akademski uspjeh, sudionici moraju biti dobri plivači, imati svladan strah od visine i vode, poznavati proceduru vođenja postrojbi, osnove tehničkih radnji razine desetine voda te znati engleski, službeni jezik tečaja.

Voditelj tečaja zapovjednik voda 6. kadetske satnije poručnik fregate Hrvoje Repušić pojasnio je detalje vježbe savladavanja visinskih skokova s broda te pripreme u slučaju da dođe do iskrcavanja desanta polaznika iz helikoptera: „Svrha ove vježbe jest da kadeti znaju na koji način postupati s opremom i na koji način iskočiti iz helikoptera u slučaju takve vrste desanta i najbitnije kako bi se riješili straha od visine“. Kadete obučavaju instruktori kadetske bojne, Zapovjedništva specijalnih snaga i Škole ronjenja Hrvatske ratne mornarice uz potporu svih triju grana Hrvatske vojske.

tečaj za borbenog plivača
Međunarodni tečaj za borbenog plivača | Foto: MORH / M. Čobanović

Tijekom tečaja kadeti trebaju svladati sadržaje iz više programskih područja koja obuhvaćaju plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporaba suhih i izrada priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokovi u vodu, osnove pomorske navigacije, prva pomoć i spašavanje na moru, provedba pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme. Obuka je organizirana tako da se napor postupno pojačava iz dana u dan zbog čega je zdravstveni rizik sveden na minimum.

„Iako sam dijete s mora, moram priznati kako mi je najteži dio obuke bio 12 kilomtara veslanja!“, rekla je kadetkinja skupnica Anita Peran dodajući kako je ova obuka bila i idealna prilika za druženje sa prijateljskim zemljama i razmjenu iskustava .

Sve pojedinačne aktivnosti priprema su za tri situacijske vježbe, zamišljene kao izvidničko-diverzantske misije u kojima su kadeti morali pokazati da su svladali proces donošenja vojnih odluka.

Prva situacijska vježba provedena je na području otoka Brača gdje su kadeti koristili i mornaričke i kopnene vještine. Druga vježba kombinacija je morskog i riječnog dijela obuke uz primjenu i gumenih čamaca i taktika uporaba kajaka. Treća vježba kruna je samog tečaja gdje doalzi do integracije svih grana oružanih snaga koristeći morarničke i kopnene vještine te transportni prijevoz s helikopterima Hrvatske vojske.

„Tijekom tečaja kadeti su stekli vještine koje se rijetko gdje mogu naučiti, posebice radi iskustva samih instruktora koji su već više od 20 godina dio Hrvatske vojske“, rekao je poručnik fregate Repušić istaknuvši kako će stečena znanja i iskustva kadeti primjenjivati u budućoj karijeri.

Ono što poručnika najviše veseli jest zajedništvo među kadetima neovisno iz koje države dolaze:“ Postići timski rad u međunarodnom okruženja najveća je nagrada meni i instruktorima.“

Objava Završen međunarodni Tečaj za borbenog plivača pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti