U Zemuniku počelo selekcijsko letenje za pripadnika vojske BiH

"S nestrpljenjem očekujem selekciju, a hrvatske kolege mi daju podršku i uz stručno vodstvo hrvatskih nastavnika letenja vjerujem u uspjeh", poručio je potporučnik Žabić

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u utorak, 27. kolovoza 2019. počelo je selekcijsko letenje za pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine potporučnika Ivana Žabića.

Selekcijsko letenje u trajanju mjesec dana provodi se na avionu ZLIN-242 L, a plan nastavka školovanja bosansko-hercegovačkog pripadnika za pilota helikoptera iznio je zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić istaknuvši kako se selekcijsko letenje provodi na isti način, kao i s kandidatima za hrvatske vojne pilote.

“Pred polaznikom selekcijskog letenja iz Bosne i Hercegovine je prvi korak gdje će se ocijeniti njegova sposobnost za nastavkom školovanja. Ukoliko zadovolji predviđene kriterije, potporučnik Žabić će se nakon selekcije priključiti jednom od naraštaja koji se školuju za hrvatske vojne pilote, najprije na teorijskoj nastavi i kasnije na temeljnoj obuci na ZLIN-u 242 L. U konačnici, predviđeno je njegovo školovanje kroz sve faze obuke na helikopteru BELL-206 B kojim bi bio osposobljen za vojnog pilota helikoptera”, iznio je pukovnik Ribarić.

Potporučnik Žabić prije prvog leta rekao je kako je motiviran i spreman za selekciju. “S nestrpljenjem očekujem selekciju, a hrvatske kolege mi daju podršku i uz stručno vodstvo hrvatskih nastavnika letenja vjerujem u uspjeh”, naglasio je potporučnik Žabić.

Ovo je drugi pripadnik vojske BiH koji se školuje u bazi u Zemuniku. Prethodno je 2013. cjelokupni proces školovanja za pilota helikoptera i nastavnika letenja završio Dražen Matijević.

Do sada je u 93. zrakoplovnoj bazi letačku obuku završilo ukupno 45 inozemnih pilota od čega 38 iz Sultanata Oman, tri iz Mađarske, dva iz Češke te po jedan pilot iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Objava U Zemuniku počelo selekcijsko letenje za pripadnika vojske BiH pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti