Pripadnici OS Rumunjske na obuci u Središtu za obuku HRZ-a

Središte za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" (SzO HRZ) organiziralo je u suradnji sa Središtem za nadzor zračnog prostora bojne ZMIN (SzNZP bZMIN) u razdoblju od 10. do 28. lipnja, obuku za uporabu sustava MASE (Screening and Basic Training on Multi–AEGIS Site Emulator) za pripadnike oružanih snaga Rumunjske.

Cilj obuke bio je osposobiti polaznike za korištenje MASE konzole i njezinih alata u praćenju situacije u zračnom prostoru te specifičnostima radnih mjesta časnika za identifikaciju, časnika za formiranje tragova, časnika za navođenje i voditelja bojne smjene.

U Središtu za obuku, polaznici su kroz dva tjedna dobili teorijska te kroz simulacije i praktična znanja za sustav MASE. Treći tjedan su se kroz obuku na radnom mjestu OJT (On Job Training) u SzNZP bZMIN, upoznali s funkcijama konzole MASE na realnoj slici.
 
Obje strane izrazile su zadovoljstvo obukom, a ovaj oblik suradnje nastavit će se i ubuduće. Novi, treći po redu obučni ciklus već je u tijeku. Započeo je 24. lipnja, a trajat će do 12. srpnja.

Podsjetimo, do suradnje je došlo nakon što je u listopadu prošle godine izaslanstvo Rumunjskih OS boravilo u posjetu HRZ-u, u sklopu kojeg su bili i u Središtu za obuku. Tada je rumunjska strana izrazila želju i potrebu za ovakvom obukom.

Djelatnici SzO-a u vrlo su kratkom vremenu izradili nastavne planove i programe te cijelu obuku proveli na engleskom jeziku.

Inače, ovo je još jedna u nizu obuka međunarodnog karaktera koje djelatnici SzO-a već dulji niz godina uspješno provode za pripadnike stranih oružanih snaga.

 

Foto: HRZ

Vijesti