Promocija polaznika 15. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa

Svečano obilježavanje završetka 15. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa koju je uspješno završilo 89 polaznika, održano je u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran" Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Požegi u petak, 7. lipnja 2019.

Tim povodom, polaznicima su uručena uvjerenja o završenoj izobrazbi, dodijeljeni činovi skupnika i odluke o rasporedu na prve dočasničke dužnosti, a najboljim polaznicima uručene su pismene pohvale.

Svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" brigadni general Željko Dadić, zapovjednik Dočasničke škole "Damir Tomljanović Gavran" pukovnik Zdenko Šakota, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Oružanih snaga RH časnički namjesnik Michael Fanuko, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić, prvi dočasnici grana Hrvatske vojske i pristožernih postrojbi, nastavnici i instruktori koji su proveli izobrazbu te ostali djelatnici Dočasničke škole, kao i djelatnici ustrojbenih cjelina smještenih u požeškoj vojarni.

General Dadić u svom je govoru istaknuo: "Prvu razinu dočasničke izobrazbe ste završili, a mislim da ste svjesni kako ovime tek počinje vaš mukotrpan put izgradnje vojne karijere", naglasivši da se vojni poziv temelji na cjeloživotnom učenju i da to ne smiju zaboraviti.

Zapovjednik DŠ-a pukovnik Zdenko Šakota polaznicama i polaznicima ponovio je cilj izobrazbe: "Biti vođa vojnika, znati odgovoriti na postavljenu zadaću, zahtjev i izazov kao vođa i raditi sve što se od jednog vođe očekuje".

"Danas postajete pripadnici Dočasničkog zbora pobjedničke Hrvatske vojske, postajete vođe te vodite primjerom", poručio je časnički namjesnik Michael Fanuko, dok je najbolji polaznik naraštaja skupnik Ivan Juraj Radanović naglasio kako niti jedna zadaća neće biti nesavladiva i niti jedna prepreka nepremostiva, ako zadrže snažan osjećaj odgovornosti i domoljublja te nastave časno obavljati vojnu službu i ostanu odani jedinoj Domovini i vojnom pozivu.

Izobrazba za razvoj vođa prva je razina dočasničke izobrazbe koja predstavlja najvažniji korak u profesionalnom razvoju svakog vojnika. Uspješnim završetkom izobrazbe polaznik stječe kompetencije za uspješno obnašanje prvih dočasničkih dužnosti i prelazi iz statusa vođenog u status vođe. Izobrazba je psihofizički iznimno zahtjevna, a polaznici prolaze kroz više nastavnih sadržaja iz predmeta vojne službe, vođenja, vojne topografije, pješačkog oružja i taktike.

Najboljim polaznikom naraštaja proglašen je skupnik Ivan Juraj Radanović iz Gardijske mehanizirane brigade, drugi je skupnik Josip Podrug također iz Gardijske mehanizirane brigade, a treći skupnik Nikola Škrnjug iz Gardijske oklopno- mehanizirane brigade.



Vijesti