NATO-ov general: "HV je impresivna vojska, budite ponosni"

"Hrvatski vojnici su me impresionirali. To je nasljeđe koje ste baštinili iz Domovinskog rata", poručio je Shepro

Zamjenik predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a (Deputy Chairman of the NATO Military Committee - DCMC) general-pukovnik Steven M. Shepro boravi s izaslanstvom Vojnog odbora NATO-a u službenom posjetu Republici Hrvatskoj povodom desete obljetnice Hrvatskog članstva u NATO savezu i 28. obljetnice formiranja Hrvatske vojske te će u utorak, 28. svibnja 2019., u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" nazočiti svečanoj akademiji povodom obilježavanja 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Prilikom službenog posjeta, general Shepro poručio je: "Velika je čast biti nazočan proslavi 28 godina od nastanka HV-a. NATO jako cijeni hrvatski doprinos, a vi ste već 10 godina članica. Bez obzira na veličinu zemlje, svaka je naša saveznica važna jer ima svoje resurse, sposobnosti i predanosti. Zaista smo zadovoljni sa spremom Hrvatske vojske. Kada sam išao u Litvu i nazočio misijama u kojima su sudjelovali i hrvatski vojnici. Impresionirali su me, izgledaju čvrsto i profesionalno djeluju. To je sigurno nasljeđe koje ste baštinili iz Domovinskog rata. Zaista je inspirirajuće vidjeti to vodstvo. To je zaista impresivna vojska i možete na nju biti ponosni".

General Shepro kao iskusan vojni pilot, kazao je: "Vojni zrakoplov je samo dio sustava, održavanje sustava i sve što ide s tim. Uvjeren sam da ćete uz ovakvo vodstvo donijeti prave odluke, slažem se da je potrebno obnoviti hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zračna sposobnost je važna jer imamo sve više ugroza vezano uz kibernetičke napade te druge vrste prijetnji".

U sklopu posjete izaslanstva Vojnog odbora NATO-a, general Shepro se u Ministarstvu obrane sastao s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom, te je na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" polaznicima održao predavanje. Također je sudjelovao u prigodnom programu Hrvatske vojske na Športsko-rekreacijskom centru "Jarun", te svečanoj akademiji održanoj u Domu HV-a "Zvonimir".

Vijesti