Preko 50 tisuća ljudi obišlo Perešinov MiG

Otkako je avion legendarnog hrvatskog pilota i heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina vraćen u Hrvatsku, preko 50 tisuća građana obišlo je Perešinov MiG-21 oznake "26 112".

Podsjetimo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina zahvaljujući angažiranosti hrvatske Vlade i izvrsnim odnosima s Republikom Austrijom, Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, konačno je vraćen u domovinu gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

"Došli smo vidjeti avion s kojim je naš heroj preletio u Austriju i sjećamo se tog događaja kao da je bio jučer. Mogu reći, zaista sam sretan sam što je konačno došao u Hrvatsku", rekao je Mirko iz Zagreba koji priznaje kako ga je tih ratnih godina, najviše oduševila Perešinova hrabra odluka.

 "Prva asocijacija na Rudija je njegova izjava kako je on Hrvat i kako neće i ne može pucati na Hrvate. On je odabrao svoju stranu, hrvatsku stotine posjetitelja koji svaki dan obiđu avion legendarnog hrvatskog pilota.

Foto: MORH / J. Kopi

 

Građani: Avion podsjeća na vremena koja ne smijemo zaboraviti, izgleda veličanstveno


"I ja sam bio u Bihaću kao i Rudi, radio sam na održavanju aviona. Perešinov prelet i njegova hrabrost me oduševila i mogu vam reći, da sam bio na njegovom mjestu, napravio bih isto što i on", ispričao je Ivan i kaže, ovaj avion podsjetnik je na vremena koja nikada ne smijemo zaboraviti.

Rudolf Perešin svojim je činom postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti, ohrabrio je sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu.

 

Foto: MORH / J. Jakšić

 

Obitelj Perković priznaje, prizor aviona MiG-21 ispred MORH-a ih je oduševio i kako kažu, iz razgovora s kadetima Hrvatske vojske saznali su dosad nepoznate i zanimljive informacije o MiG-u 21.

"Avion izgleda zaista veličanstveno. Naš dvogodišnji sin Toni iako je još jako mali, već sada kaže kako želi biti pilot, a to je i velika želja njegove bake. Veliki interes pokazao je za Rudijevo pilotsko odijelo i oduševljen je ovim avionom", rekla nam je Tina Perković i istaknula kako će ona i suprug Tomislav, svoga sina svakako podržati u njegovim željama.

Naime, dolaskom završena je prva faza procesa povratka aviona legendarnog hrvatskog pilota. U projektu povratka MIG-a 21 Rudolfa Perešina u Hrvatsku sudjelovalo je 12 zrakoplovnih tehničara iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 15 pripadnika Zapovjedništva za potporu, koji su bili angažirani u logističkom i tehničkom dijelu.

 

Foto: MORH / J. Kopi

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane da razgledaju avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu.






 






Vijesti