Konferencija MSAP u Zemuniku

Konferencija Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (Multinational Special Aviation Program - MSAP) održana je u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku od 7. do 10. svibnja 2019. godine.

Na konferenciji su, uz pripadnike oružanih snaga zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske kao zemlje domaćina, sudjelovali i predstavnici NATO zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters), Zapovjedništva za specijalne operacije – Europa (Special Operations Command, Europe – SOCEUR), predstavnik NATO međunarodnog osoblja (NATO International Staff) te predstavnik Oružanih snaga Poljske u svojstvu promatrača.

Na prvom radnom sastanku Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board - MEB) MSAP-a koji je održan 10. svibnja 2019. izabrani su predsjedavajući MEB-a MSAP-a i direktor MSAP-a. Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora je brigadir Dean Kranjčec, voditelj Odjela za planiranje obrambenih sposobnosti u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

Direktor Središta, čije će sjedište biti u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku je pukovnik Tomislav Pušnik, pripadnik Pilotske škole Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zamjenik direktora Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija bit će predstavnik OS Mađarske. Dvije međunarodne pozicije u Multinacionalnom središtu popunit će predstavnici OS Republike Slovenije i Republike Bugarske, a preostalih pet pozicija predstavnici OS Republike Hrvatske.

Članove Međunarodnog upravljačkog odbora pozdravio je direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj te im zahvalio na trudu koji ulažu u realizaciji ovog projekta, istaknuvši kako je riječ o velikom projektu, kojem punu potporu daju i Ministarstvo obrane i Oružane snage RH. „Očekuje vas veliki posao i uvjeren sam da ćete dati sve od sebe da se on uspješno realizira“, poručio je viceadmiral Hranj.

Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora brigadir Kranjčec istaknuo je kako će se Odbor sastajati najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće. Odbor nadzire i daje smjernice za rad Međunarodnog središta, a njegovi članovi su predstavnici svih zemalja potpisnica Sporazuma o razumijevanju. Kako predsjedatelj Odbora ne sudjeluje u glasanju, iz OS RH je u Odbor imenovan brigadir Branko Tubić iz Uprave za planiranje OS RH.

Pukovnik Pušnik rekao je kako će zajedničkim radom učiniti sve kako bi na najbolji način predstavili sposobnosti Hrvatske vojske i snaga partnerskih i prijateljskih zemalja sudionica MSAP-a.

Tijekom konferencije izrađeni su, a Međunarodni upravljački odbor je potvrdio i dokumente čijim usvajanjem su se stvorili preduvjeti za početak rada Međunarodnog središta za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija.






 






Vijesti