25. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u Požegi u petak, 3. svibnja 2019. započela je obuka 25. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snaga RH, obuka ročnika vrhunskih sportaša te obuka kandidata za časnike zdravstvene službe.

Služenje je započelo prihvatom, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U drugom ovogodišnjem naraštaju prihvaćeno je 165 ročnika, među kojima je 135 ročnika i 30 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te dva ročnika vrhunska sportaša – gimnastičar Tin Srbić i atletičar Stipe Žunić, kao i dvoje kandidata za časnike zdravstvene službe.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja. Na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provest će osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku, a završetak obuke planiran je 27. lipnja 2019.

Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, druga također u požeškoj vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i na strelištu Novo Selo u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedana, a treća faza obuke u trajanju od tjedan dana provodi se ponovno u vojarni u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz različitih programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i drugo.



Vijesti